Audio

Jack Garratt – Synesthesiac EP

Jack Garratt

De frustratie was groot toen de 119 namen voor Pukkelpop aangekondigd werden en Jack Garratt daar niet bij zat. Ze werd groter toen hij enkele dagen later wél werd aangekondigd voor Rock Werchter. Naar z’n, ondertussen uitverkocht, concert in de AB op 26 april kan ik namelijk ook niet gaan. Nu ja, laat ons het toch positief bekijken: deze man wordt groot en dat is enkel en alleen te danken aan z’n genialiteit, die hij op dit blog vorig jaar al toonde. Z’n tweede EP, Synesthesiac, die vandaag verschijnt, is er het bevestigende bewijs van.

De EP bestaat uit vier nummers, en het eerste daarvan is meteen een speciaal geval. We horen de geluiden van een grammofoonplaat die wordt opgelegd, en wanneer deze begint te spelen, start ook het eigenlijke lied. Synesthesia pt. 1 is een nummer op zichzelf, maar tegelijk ook een intro voor wat daarna zal komen. Wat het zeker wél doet, is meteen de juiste sfeer zetten. Eentje die overigens ook prima past bij het mooie weer dat we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen …

Quasi naadloos vloeien we over in The Love Your Given, de eerste single van deze EP die ondertussen ook al meer dan 1 miljoen keer (!) werd beluisterd. Ik stopte dit lied ook al bij mijn favorieten van november, volgens mij zegt dat allemaal wel genoeg 😉

Chemical werd recenter op de wereld losgelaten. Het heeft een heel andere vibe dan The Love Your Given, duidelijk meer elektronisch en down to earth. Zeker naar het einde toe, wanneer de piano wordt toegevoegd, vind ik het een prachtig lied. Het is een song waarin we met z’n allen wel de link naar James Blake kunnen leggen. Deze Brit is eigenlijk nooit ver weg in het geluid van Garratt, al heb ik tot nog toe evenmin het gevoel dat Jack hem op een storende wijze achterna gaat.

Afsluiter Lonesome Valley toont een meer experimentele kant. Het nummer is erg dynamisch opgebouwd en steekt vol details. Toch werd ook dit nog net voldoende in de blender gesmeten om er een werkend geheel van te maken. Ik ben wel te vinden voor de richting die hij hiermee uit gaat. Het enige wat ik echt wel hoop is, nu zijn muziek meer wijdverspreid geraakt en hij een platencontract op zak heeft, dat hij blijft experimenteren en geen vlakke variant van zichzelf wordt. Voor de rest: top.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?