Audio

Hot Chip – Why Make Sense?

Hot Chip - Why Make Sense? Artwork

Vraag mij niet om titels van enkele oudere songs van Hot Chip op te sommen, want dat lukt mij dus niet. Toch roept de naam van deze band steevast een goed gevoel in mij op, alsof iets in mijn onderbewustzijn hem per definitie linkt aan toffe muziek. Mijn beste en ik aarzelden niet lang om tickets te kopen toen hun concert (met Shura als voorprogramma, al werd haar optreden last minute afgezegd) op Les Nuits Botanique aangekondigd werd. Vandaag verschijnt hun zesde (!) langspeler Why Make Sense?, en die stel ik graag aan je voor.

De plaat vliegt er in elk geval stevig in met de eerste single Huarache Lights, een lied met een erg elektronische inslag, die zonder twijfel ook aan Daft Punk doet denken. Robotgeluiden die zich meester maken over een machinale beat, ik ben in elk geval meteen bij de les.

Het wordt me al snel duidelijk dat dit een niet al té gecompliceerd uptempo album is. Wel is het er eentje met een goed uitgewerkt geluid, zoals eerder gezegd kan ik het niet vergelijken met eerder werk van de band, maar Why Make Sense? klinkt zeker consistent en doordacht. Started Right is de perfecte uitwerking van waar deze groep goed in is: fijne popsongs maken. Van het daarop volgende White Wine And Fried Chicken (wel kudos voor die titel) ben ik niet zo’n fan. Het dwaalt net wat teveel rond zonder een duidelijke koers te varen.

Hot Chip 2

Credit: Steve Gullick

Een song zoals Dark Knight houdt de boot (pun intended) in het midden. Je wordt er niet echt vrolijk van, maar saai of treurig is ze evenmin. Dit kan ik wel smaken. Net zoals Need You Now, toen ik dat lied voor ’t eerst hoorde was ik wel mee, maar vond ik het ook nog wat ‘plattekes’. Ondertussen is het een groeier gebleken, het refrein is echt ongelofelijk catchy en vertoefde al dagen in mijn hoofd rond. Misschien wel mijn favoriet van deze plaat!

Het slotstuk van dit album draagt er ook de titel van. Why Make Sense? is een erg chaotisch nummer. Enerzijds werkt het me op de zenuwen, maar anderzijds fascineert het me ook enorm. Het is in elk geval iets dat een blijvende indruk achter laat, en je net zoals de opener weer even met de neus op de muziek drukt. Ik denk dat ik hier nog wat meer aan moet wennen, maar dat ik het op termijn wel goed zal vinden!

Deze eerste echte kennismaking met Hot Chip is mij goed bevallen. De groep heeft een eigen geluid dat ‘ie mooi in al z’n facetten heeft neergezet. Of het concert van gisteravond ook de moeite was, kan ik je bij het schrijven van deze review nog niet vertellen, maar dat zie je vast nog wel op onze Facebook of Twitter passeren. Speel nu maar even Why Make Sense? hieronder.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?