Audio

Giorgio Moroder – Déjà Vu

Giorgio Moroder - Deja Vu Artwork

Giorgio Moroder, ik leerde hem kennen dankzij z’n samenwerking met Daft Punk op Random Access Memories. Van z’n solowerk hoorde ik sindsdien wel eens flarden, maar me er echt in verdiepen heb ik nooit gedaan. Tot nu, want op z’n 75ste brengt de Italiaan z’n eerste album uit sinds 1985. Het werd, toepasselijk, Déjà Vu gedoopt en ik stel het vandaag aan je voor.

Dat Giorgio een gevestigde en gerespecteerde waarde is in de muziekwereld, kan je niet ontkennen. Op het internet kon ik uit het verleden onder meer samenwerkingen met artiesten zoals Donna Summer, David Bowie en Freddie Mercury terugvinden. Op z’n nieuwste worp speelt hij die kaart volledig uit. Onder meer met jonge artiesten Foxes, MARLENE en Charli XCX schreef hij songs, maar ook met ‘oude rotten in het vak’ zoals Kylie Minogue en Kelis ging hij de uitdaging aan. Een erg indrukwekkende lijst muzikanten, dat moet ik toegeven.

Het verzamelen van zo’n sterrenline-up wil echter niet per se zeggen dat je er een plaat vol steengoeie songs mee brouwt. Bij de eerste noten van 4 U With Love is het voor mij al duidelijk: dit wordt een luchtige zomerplaat zonder al te veel complexen. Déjà Vu, de collab met Sia, heeft de vibe van de Daft Punk plaat helemaal mee gekregen, en is ook heel wat anders dan wat we normaal van deze zangeres gewoon zijn. Verder valt er niet zoveel te zeggen over de song, het is niets speciaals en niets bijzonders, de combinatie van deze twee getalenteerde mensen had veel meer kunnen opleveren.

Giorgio Moroder

Credit: Kathryna Hancock

Bij Diamonds met Charli XCX lig ik even in een deuk met de stijlswitch wanneer ze het zinnetje ‘Yeah you’re shining like the Cartier’ brengt. Een geestig liedje, waar verder wel de commentaar van hierboven bij Déjà Vu op van toepassing is.

Eigenlijk overheerst dat gevoel een beetje bij het volledige album. Ik had geen verwachtingen die moesten ingelost worden en toch had ik precies op een beter resultaat gehoopt. Right Here, Right Now met Kylie is wél een aanstekelijke schijf, net zoals Wildstar met Foxes.

Met de Susanne Vega cover van Tom’s Diner begaf Britney Spears zich echter op glad ijs waar ze vervolgens op uitgleed. I Do This For You met MARLENE is net wat dynamischer van aard dan de gemiddelde song op deze plaat en daardoor ook best te pruimen.

Kortom: als je op zoek bent naar een luchtige zomerplaat bomvol zeemzoete sterrencollabs, dan is Déjà Vu misschien iets voor jou. Anders zou ik ‘m, op enkele bovengenoemde songs na, gewoon links laten liggen en naar Random Access Memories of een andere Giorgio Moroder plaat luisteren.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?