Audio

Uberdope – Niet Te Doen EP

Uberdope - Niet Te Doen EP

Afgelopen dinsdag sloeg ik onverwachts een praatje met Jef De Temmerman van Uberdope, in de Sphinx cinema in Gent waar hij werkt. We spraken over hun nieuwe single en EP en over de classificatie van hun muziek. Beiden vinden we dat die helemaal onder de grote noemer ‘pop’ valt, en dat het jammer is dat ze onder het genre ‘rap’ nogal vlug door velen in een hokje wordt gestopt. Ja het is rap, maar het is minstens evenveel pop. Ik stel voor dat je straks gewoon eens luistert naar hun nieuwe Niet Te Doen EP, die sinds vandaag digitaal verkrijgbaar is, en zelf een oordeel velt. Ik stel hem eerst graag even aan je voor.

De eerste gelijknamige single is zonder meer een schot in de roos. Een erg catchy nummer, met hilarische lyrics. Zowel de teksten als de clip zijn gedurfd, maar deze mannen komen er volledig mee weg. Knap gedaan.

Die spitsvondige en gevatte lyrics zijn zonder twijfel de constante door heel de EP. In elke song vertelt Uberdope een verhaal. Telkens met voldoende dubbele bodems om over na te denken, maar ook altijd direct toegankelijk indien je dat niet wil doen. De instrumentals van deze EP klinken steevast poppy en zomers. Niet al te complex, maar dat geeft niet aangezien de drukte van de teksten dit meer dan voldoende compenseert.

Het slotstuk Godje Damn is een geniale beschouwing over de muzikale carrière van de band, je moet maar op het idee komen. De instrumental is laid-back en past perfect bij de song. Een heerlijk muzikaal statement, dat ontelbaar veel spijkers op de kop slaat.

“En waarom rapt ge in ’t Nederlands, jullie kunnen toch ook Engels, is dat geen bredere markt?” “Neen.”

Kortom: voor mij is Uberdope op dit moment één van de beste Nederlandstalige bands van ons land, en het ziet er naar uit dat ze dat ook nog wel even zullen blijven. Ik kijk alvast enorm uit naar hun volgende plaat.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?