Artikel

Eerste CD ooit

Eerste CD 1

’t Is zomer jongens, tijd voor gênante ontboezemingen, me thinks. Ik ga me dat vast nog beklagen eens dit artikel door iedereen gelezen is, maar het leek me fijn om jullie een persoonlijk inkijkje te geven in waar de muzikale rit voor mij ooit begonnen is. Disclaimer: ik zou niet zeggen dat onderstaande schijfjes daadwerkelijk veelbetekenend zijn voor mijn muzikale smaak anno 2015, maar ze hebben zeker hun invloed gehad …

Zoals jullie hierboven kunnen aanschouwen, was de single (!) Barbie Girl van Aqua uit 1997 één van de eersten op mijn ‘kerfstok’. Ik denk niet dat ik dit nummer nog aan iemand moet voorstellen, en het foutheidsgehalte dat het sinds de release heeft opgebouwd evenmin. Maar goed, je kan niet ontkennen dat die zotte Denen/Noren ermee hebben gescoord. Het stond 10 weken op nummer één in de Ultratop en ook ik vond het als zesjarige helemaal geweldig. Hi Barbie, hi Ken!

De eerstvolgende aankoop die ik daarna kon terugvinden is Objection (Tango) van Shakira uit 2002. Behalve dat ik dat een tof nummer vond/vind had dat nog een reden. Als zesdejaars op de lagere school was het bij ons de gewoonte dat er ergens in juni een slotshow zou worden opgevoerd. De meisjes zouden dansen, en de jongens deden een andere soort performance. Het lied dat wij gebruikten was dus – ra, ra, ra – dat van Shakira. De singlehoes ziet er ondertussen behoorlijk verweerd uit, maar dat is onder meer omdat hij wekenlang werd mee gesleurd naar school om tijdens de middagpauze te oefenen voor onze opvoering. Veel danstalent is er aan mij niet verloren gegaan, maar we hadden tenminste wel toffe muziek om op te bewegen. Ha.

Een jaartje later schafte ik de single Me, Myself and I van Beyoncé aan. Deze wou ik er echt even bij steken omdat ik naar haar muziek wél nog steeds luister, deze review van vorig jaar is daar een bewijs van. Ik blijf dit ook een goed nummer vinden, waarbij ik wel grif moet toegeven dat het album Dangerously In Love nog steeds in mijn platenkast ontbreekt (terwijl ik al haar andere platen wel heb). ‘k Ga daar eens werk van maken, beloofd.

Eerste CD 2

Mijn eerste albums ooit? Dat waren soundtracks van Pokémonfilms, hits van K3 en Belle Perez en ook nog eentje van een boysband waarvan ik de naam vergeten ben. Aangezien deze in het vorige decennium allemaal in de vuilbak zijn beland, kon ik –kuch– niet anders dan hierboven wat meer recent werk tonen. Beide CD’s dateren uit 2004 en voerden toen op het rek een hevige concurrentiestrijd met de singles die ik ook nog vollenbak kocht. Beide zijn wel grijs gedraaid. Sweet Coffee heb ik daarna nog enkele platen gevolgd, en hun future soul vind ik eigenlijk nog steeds te pruimen. Met Leki is dat minder het geval. Haar derde album Multiplicity staat ook in de kast en klinkt oké, maar daarna is het met haar muziek toch serieus bergaf gegaan.

Sindsdien ben ik CD’s blijven kopen, ik denk dat ik er de laatste jaren een tiental per jaar heb verzameld. Ik ben een fervent aanhanger van streaming, maar blijf er toch bij dat in mijn auto geen kabel of bluetooth verbinding de geneugten van een CD’tje steken kan vervangen.

Platen THV 1

Aan LP’s ben ik pas een kleine twee jaar geleden begonnen, en die mini verzameling ga ik in dit artikel niet meer uit de doeken doen. Maar moest je het willen weten: mijn eerste (gekregen) exemplaar was de Bikini Daze EP van .

Nu ik zo eerlijk ben geweest, ben ik ook wel benieuwd naar jouw verhaal. Vertel eens, wat was jouw eerste single/CD/LP aankoop ooit?

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

14 reacties

 1. Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik het mij niet meer kan herinneren. Een van mijn eerste CD’s waar ik mij al niet zo slecht over voel moet er eentje van Vanessa May geweest zijn.

  Beantwoorden

 2. Ik denk dat mijn eerste single “De Pizza Dans” moet geweest zijn, het afgrijselijke nummer dat begin deze eeuw een zomer lang de Vlaamse podia, radio- en televisie-uitzendingen teisterden. (Het is naar mijn mening ook dat soort muziek, dat rond die tijd plots de kans kreeg om meerdere albums te maken uit te geven dat er mede voor zorgde dat downloaden plots wel eens het alternatief kon worden in plaats van albums te kopen die na 2 jaar ergens in een kartonnen doos op zolder worden gestopt omdat we er ons om schaamden, maar dat is een ander topic… ;-)). Het was het begin van enkele jaren twee-wekelijks 3 singletjes te kopen in de Extrazone. Drie, want die kocht je voor €12,50 in plaats van €15,00.

  Mijn allereerste album dat ik kocht was Robbie Williams’ Escapology. Ik was toen nog geen superfan, dat zou nog dik anderhalf jaar op zich laten wachten. Eigenlijk hoorde ik het album ook niet graag omdat het geen “Angels” was. Ik denk dat het sindsdien, door enkele luisterbeurten, één van mijn favoriete albums is waar ik nog steeds trots op ben.

  Beantwoorden

  • De Extrazone in Sint-Niklaas haha, we zijn mekaar daar vast ooit nog tegen gekomen, ik voel het!
   Enja, zot hoe zo’n ‘vroege’ aankopen toch nog veel invloed kunnen hebben op je smaak nu, ik vind dat de maks.

   Beantwoorden

 3. Mijn eerste CD was een verzamelcd: “Sonic Dancepower 6”.. Haha, boordevol foute muziek als je ’t nu terug zou beluisteren! 😉
  Van 1996 ook al inmiddels geleden. Captain Jack, Scooter, en tot zelf Get Ready! :p

  Beantwoorden

 4. Mijn eerste LP kocht ik op 11-jarige leeftijd. Dat was de soundtrack van de eerste Batman film door Prince.

  De eerste CD was de eerste Engelstalige van Clouseau, die enkel via beperkte oplage te verkrijgen was. Klein detail: we hadden op dat ogenblik nog geen cd-speler thuis (1991).

  Als jonge tiener kocht ik voornamelijk cassettes, omdat ik die zelf kon afspelen in de draagbare set die ik voor mijn plechtige communie gekregen had. Dan kon ik op mijn kamer luisteren. Weet niet meer welke cassette mijn eerste was.

  Door de jaren heen steeds LP’s (tweedehands en recent ook weer nieuwe) en cd’s blijven kopen.

  Beantwoorden

  • Clouseau, hihi ^^ En super grappig, ik had mijn eerste plaat ook voor we een platenspeler hadden! Ik heb ook geen flauw idee meer welke cassette mijn eerste was, die liggen allemaal buiten ondertussen …

   Beantwoorden

   • Ik heb nog wel enkele cassettes. Heb me onlangs nog een tweedehands tapedeck gekocht van Denon. Mooi toestel. Had enkele cassettes uitgeleend aan mijn moeder voor in de wagen, maar die blijkt die nu grotendeels weggegeven te hebben. Daar ben ik toch wel wat verdrietig om eigenlijk.

    Beantwoorden

 5. In mijn tijd waren de geluidsdragers nog steeds LP’s en singeltjes. Singeltjes kochten we eigenlijk (nog) niet. Veel van die LP’s ontleenden we bij de bibliotheek/ discotheek. Maar sommige hadden we toch in ons bezit. Mijn eerste aankoop was er één van de Rolling Stones, waarschijnlijk meer gestuurd door mijn zes jaar oudere broer. ‘Get Yer Ya ya’s Out’. Het werd live opgenomen in New York en Baltimore. Ik luisterde eigenlijk niet veel naar Rock. Mijn eerste cadeau voor mijn broer was ‘Hot Rats’ van Frank Zappa. Hij was er niet heel blij mee, geen erg ondertussen staat nog steeds het in mijn platenkast. Ook hij heeft het ondertussen leren waarderen. 😉

  Ook boeiend zijn misschien de plaatjes van mijn vader. Mijn vader is in 2008 gestorven, maar hij was wel zeer bepalend voor mijn muziekbeleving. Hij had een aantal EPtjes op singleformaat met vier nummertjes erop. zoals ‘Boogie Blues’ van Llyod Ellis (een soort Les Paul-muzikant), De blues van Big Bill Broonzy met ‘Hey Hey’ en ‘Evil hearted man’ van Josh White. Ook ‘Django Reinhardt et the Hot Club Quintet’ en niet te vergeten ‘Missa Luba’ van Joachim Ngoi et les troubadours du Roi Baudouin. Bij het bekijken van mijn discotheek vond ik de Sirtaki van de film ‘Zorba Le Grec’ van Mikis Theodorakis met dansinstrukties achterop. Nu een zeer actueel plaatje.

  https://youtu.be/Xp1PpW4An3o
  https://youtu.be/gSHBcOyjsUk
  https://youtu.be/mpO5xIltlyU
  https://youtu.be/i_sCuMkbN7g
  https://youtu.be/QskFT7AaKH0

  Beantwoorden

Iets toe te voegen?