Audio

Georgia – Georgia

Georgia - Georgia artwork

Eind vorige maand viel de stream van het debuutalbum van de Britse Georgia in mijn digitale postbus. “Wie is dat?” heb ik geruime tijd zitten denken. Het was dus bevreemdend om wat later te constateren dat ik haar reeds volgde via HumanHuman en Soundcloud; ik kende haar dus wel degelijk. Georgia maakt eclectische elektropop die bij wijlen aan Lone en M.I.A. doet denken. Ik stel vandaag graag haar gelijknamige debuutplaat aan je voor.

De intro van het album deed mij direct aan Lone denken, en greep zo ook mijn aandacht. Je hoort onder meer een groep kinderen meermaals ‘Georgia!’ schallen. Het stukje tekst zou evengoed uit het (volkslied van het) land zelf kunnen komen. In Kombine zetten we onze wereldreis verder met stukje Pakistaanse Kawalli muziek die Georgia uit een tape van een plaatselijke taxichauffeur haalde. De oosterse invloeden blijven gedurende het volledige nummer hoorbaar, en doen het fris klinken. Tevens is het een echte oorwurm, misschien wel één van de beste popsongs van de plaat.

Georgia

Credit: Laura Coulson

Georgia is er op haar debuutplaat zeker in geslaagd om een consistent geluid neer te poten, dat tegelijkertijd in elk lied toch verschillend klinkt. Hold It heeft iets van een ballad, maar vermijdt dat hokje dankzij een eclectische injectie zoals bijvoorbeeld TĀLĀ die ook graag toe dient. Het album doet mij continu aan erg veel andere muziek denken, zonder dat ik er de vinger op kan leggen. Je merkt dat deze dame zich door vele richtingen heeft laten beïnvloeden, maar wel op een positieve – en niet kopiërende – manier.

Move Systems draagt wel overduidelijk de M.I.A. vibe met zich mee, tot de vocals toe. Georgia bewandelt hier een dun koord mee, maar is er wel in geslaagd om een dijk van een song neer te zetten. Een straffe 3,5 minuten, die je moet beluisteren.

Het daaropvolgende Heart Wrecking Animals zwiept volledig de andere richting uit. Weg bombastische sound, hallo soberheid! Dit lied mist dynamiek en komt nooit echt op gang, ik ben er geen fan van. In de staart van de plaat keert de toffe sound gelukkig wel terug. GMTL klinkt retro en experimenteel tegelijkertijd, You is iets minder bijzonder maar wel een aanvaardbare afsluiter.

Kortom: ondertussen weet ik goed wie Georgia is en ze heeft mij met haar eerste album aangenaam verrast. Niet elke nummer vind ik even goed, maar er zit aardig wat potentieel in het geheel. Haar durf om allerhande geluiden bij elkaar te smijten is zonder twijfel één van haar grootste troeven. Een dame die ik ook graag eens live zou zien.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?