Artikel

Wastelands 2015

Wastelands 2015

Deze week stelden we jullie de vierde editie van het Wastelands festival in Gent voor, en zaterdag was het dan zo ver. Na het verorberen van koffie en taart bij Clouds In My Coffee aan de Dampoort, we waren niet de enige festivalgangers met dat idee bleek achteraf, reden we naar de site van 019 in het havengebied. Parkeren ging uiterst vlot, het collecteren van onze bandjes evenzeer, en zo stonden we een klein kwartier voor de set van Communions met een drankje in de hand paraat.

Communions

Na enkele technische moeilijkheden met een elektrische gitaar, kwam het Deense kwartet Communions snel op dreef. Een veelbelovende band die een strak concert speelde. Het geluid dat ze brengen is niet nieuw, de geest van The Cure was nooit ver weg, maar het is wel lang geleden dat ik het zo goed uitgevoerd hoorde. Bovendien klinken ze fris genoeg om een plaats te kunnen veroveren in het muzieklandschap. Communions heeft zonder twijfel veel doorbraakpotentieel.

Dan Bodan & Draveng

Tijdens de pauze met de perfecte duurtijd van een kwartier, waarvoor hulde Subbacultcha, brachten we onze lege bekers terug (mét borg, ecologie: check!) en trokken we naar de zaal voor de set van Dan Bodan en Draveng. Tegen een achtergrondvideo van het ISS kwamen een deels witgeverfde Dan en z’n bijzonder geklede kompaan het podium op.

Ik verwachtte mij aan een intergalactische set, maar die kwam er niet. Dan is zonder twijfel een geniale vocalist, met een stem waar hij veel mee kan, maar instrumentaal staat zijn muziek nog niet op punt. Alles kwam uit de computer, ook een volledige instrumental op piano. Op andere momenten klonk het wat meer experimenteel, sommige festivalgangers gingen daar hélemaal in op, maar voor mij net niet genoeg om vernieuwend te zijn. Dan heeft potentieel, maar zou wat mij betreft beter een duidelijke richting kiezen. Oftewel gaat hij volledig loco met zijn computergeluiden, oftewel haalt hij er fysieke instrumenten bij en maakt hij meer down-to-earth muziek. In beide gevallen zal het werken, maar momenteel dus nog niet.

Jaakko Eino Kalevi

Jaakko Eino Kalevi

Jaakko Eino Kalevi

Omstreeks 7 uur volgde een langere pauze, tijd om een hapje te eten. Aangezien wij niet stonden te springen voor Thaise curry met tofu, trokken we naar Wunderbar een paar honderd meter verderop. Voor de fans: we hebben daar hele lekkere burgers gegeten, en waren ruim op tijd terug voor het optreden van Jaakko Eino Kalevi. De Fin, die bovendien vandaag jarig is, speelde een aangename poppy set. Hij en zijn drummer hadden er zonder twijfel plezier in, het publiek vond ik echter behoorlijk ongeïnteresseerd overkomen. Er werd aardig wat gedanst, maar minstens evenveel gepraat, en dat werkte wel wat op mijn zenuwen. Jaakko’s muziek had wel nog wat dynamischer gekund, en zou volgens mij ook beter hebben gewerkt in de zaal. Desalniettemin zie ik hem graag nog eens terug.

Rejjie Snow

Op wederom een klein kwartiertje werd het buitenpodium getransformeerd naar de speeltuin van Rejjie Snow. Deze rappende Ier had enkel zichzelf en z’n DJ bij, maar dat bleek meer dan voldoende om aardig wat geluid te produceren. Hij deed dat niet slecht, maar wist ons ook niet langer dan een half uur te boeien. Pluspunten voor de heerlijk relaxte instrumentals die hem begeleidden, maar in de rap zelf mistte ik wat variatie. Misschien dat het mits wat wijzigingen in de toekomst nog wat wordt.

Wastelands DOK

Kortom: het was een fijne en gezellige editie van Wastelands. Aangezien we vooral op ontdekkingstocht waren, bleven echte muzikale hoogtepunten een beetje uit, maar we hebben zonder twijfel een hoop getalenteerde artiesten aan het werk gezien. De organisatie van het festival was dik oké, enkel de eet-mogelijkheden hadden wat ons betreft nog wat uitgebreider gekund, maar dat hebben we dus zelf opgelost. De filterkoffie hebben we niet kunnen proeven, maar die rook wel erg goed. Goed gedaan dus Subbacultcha, en tot volgend jaar!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?