Audio

Disclosure – Caracal

Disclosure - Caracal artwork

Hoe lang mijn lief en ik al naar deze plaat uitkeken? Goh, sinds de zomer van 2013. Dat was de periode toen we iedere song van Disclosure’s debuutplaat Settle vanbuiten kenden. We zijn er nog nooit in geslaagd om de broertjes live aan het werk te zien (telkens andere plannen, je kent dat wel) maar hebben wel hun nieuwe plaat Caracal gewikt en gewogen. Ze verschijnt vandaag, en we stellen ze maar al te graag aan je voor.

Toen ik het eerste voorsmaakje van dit nieuwe album, Bang That, hoorde, kampte ik met een meh-gevoel. Geen rampzalig slecht nummer, maar allesbehalve hetgeen waar ik op zat te wachten. Bij de release van Holding On, de geniale samenwerking met jazzlegende Gregory Porter, hoorde ik tot mijn grote vreugde dat dit veeleer de sound van de plaat zou worden. Zonder twijfel één van dé nummers van de afgelopen zomer, en eveneens het eerste hoogtepunt van Caracal.

Disclosure is er in geslaagd om met z’n debuutplaat meerdere jonge, onbekende artiesten en bands veel bekijks te bezorgen. Daarom waren velen, inclusief mijzelf, benieuwd naar welke samenwerkingen er nu uit de bus zouden komen. Naast klinkende namen zoals Sam Smith (maar sorry Sam, Latch is beter dan Omen) en Lorde (die zich ontpopt tot een heuse diva op het geweldige Magnets) lezen we ook namen zoals Lion Babe en Nao op de tracklist. De zangeres van dat eerste duo heeft een stemgeluid dat doet denken aan Erykah Badu en zong hiermee de heerlijk soulvolle housetune Hourglass in. Superego met Nao als zangeres was voor mij een erg aangename verrassing, het eerste nieuwe lied van deze plaat waarbij ik spontaan meebewoog. Het behoudt het perfecte evenwicht tussen sexy slaapkamer en zwoele nachtclub muziek. Bovendien spookt het na enkele luisterbeurten dagenlang door je hoofd.

Disclosure band

Een samenwerking die mij niet verbaasde, was die met Kwabs. Onlangs besprak Annelies hier nog zijn soulvolle debuutplaat. Waar deze vooral een melancholische bijklank heeft, klinkt de song Willing & Able uiterst luchtig en zomers. Een knap lied met een sterke stem en een perfect bijpassende instrumental. Echoes grijpt dan weer terug naar de sound van Disclosure’s vorige album. Vijf catchy minuten die ik ook zonder bijzondere vocalist prima kan smaken.

Het knappe extraatje bij deze plaat zijn de videoclips. Deze werden voor vier songs gemaakt en horen samen als één groot futuristisch verhaal. Bij het schrijven zijn die voor Holding On, Omen en Jaded reeds aan de wereld voorgesteld. Er zit er dus nog eentje aan te komen.

Kortom: de tweede plaat van Disclosure bouwt verder op de eerste. Daardoor is Caracal niet bijster origineel of innoverend, maar het is allesbehalve een slechte plaat. Meerdere geniale samenwerkingen zorgen er wederom voor dat ze niet direct uit mijn gehoorgangen zal verdwijnen, en dat ik alvast stiekem alweer een beetje uit kijk naar het vervolg.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

1 reactie

  1. Pingback: AlunaGeorge – I Remember | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?