Audio

Trixie Whitley – Porta Bohemica

Trixie Whitley - Porta Bohemica artwork

Na Trixie Whitley’s machtige optreden op Pukkelpop, keek ik al een tijdje reikhalzend uit naar de release van haar nieuwe plaat. Over haar debuut Fourth Corner schreef ik nog dat het meerdere luisterbeurten nodig had om het te vatten, dat is bij opvolger Porta Bohemica zeker niet anders. Daarom nam ik de afgelopen dagen de tijd om dat te (proberen) doen, en stel ik ‘m bij deze graag aan je voor.

“Negen nummers, dat is weinig” moet zowat mijn allereerste gedachte geweest zijn bij het bestuderen van de tracklist. Fourth Corner telde er namelijk elf, wat op zich ook niet veel is. Zoals we allen wel weten zegt hoeveelheid enkel iets over kwantiteit, en niet over kwaliteit. Trixie heeft goed geschrapt, zo viel onder meer het fijne The Shack weg. Misschien iets voor op de deluxe editie?

Genoeg geleuterd, de plaat is hier ondertussen al halfweg. Even terugkeren naar het begin dan maar, Faint Mystery getiteld. Een kort, sober en eerder treurig lied. Ik herken er Trixie’s sound meteen in. Het vertelt zeker wat over wat komen zal, en dat is niét het vervolg van de single Soft Spoken Words. We krijgen een verzameling ingetogen songs, die meer snijden met woorden dan met (veel) klank, maar veelal wel een sterkere elektronische invloed hebben.

Al klinkt het niet allemaal duister. Trixie kreeg ondertussen een dochter, Phoenix, en dat heeft haar geen windeieren gelegd. Porta Bohemica straalt permanent zelfvertrouwen in eigen kunnen uit. De muziek dwingt je om er aandachtig naar te luisteren en liefdesteksten zijn opvallend schering en inslag. Wat meer tempo vinden we terug bij Hourglass en Witness. Die laatste klinkt ook als het perfecte vervolg op Silent Rebel Pt. 2.

Het meest beklijvende lied is misschien wel New Frontiers, mede dankzij de sterk gebrachte lyrics, al is er geen enkel stukje van deze knappe albumpuzzel minderwaardig. Porta Bohemica is misschien niet wat ik ervan had verwacht, maar laat voorgaande zin toch maar mijn eindconclusie zijn.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?