Audio

BBC Sound Of 2016

BBC Sound Of 2016

Eerst en vooral: mijn oprechte excuses voor m’n doodzwijgen op deze blog. Het is meer dan een maand geleden dat ik hier nog eens iets publiceerde. Gelukkig liggen er geen tragische redenen aan de oorzaak hiervan, eerder een gewenning aan het werkleven. De eerste twee maanden is dat allemaal nog spannend en nieuw, maar daarna besef je dat dit het echte leven is, voor de komende 40+ jaar. En dat nieuwe ritme, dat ben ik nog niet helemaal gewoon. Als student had ik veel meer vrijheid in de planning van m’n dag. Als ik dinsdagnamiddag wou bloggen, deed ik dat. Nu heb ik enkel nog avonden en weekends over, en hoewel ik nog thuis woon en vooralsnog geen huishouden heb: ik wil altijd zoveel dingen en projectjes doen! Bijgevolg schoot het schrijven voor Twee Huizen Verder er de laatste weken bij in. Dat wil echter niet zeggen dat ik het beu ben. Daarom wil ik vandaag graag opnieuw starten met een artikel over de BBC Sound Of 2016. Mijn vriend Thomas en ik hebben vandaag de volledige longlist beluisterd, en luidop onze onversneden mening gegeven die ik vervolgens op papier heb gezet.

Er volgt dus géén lange bespreking per artiest, wel een aantal korte bemerkingen, die volgens ons genoeg zeggen. Uiteraard eindigen we met een pronostiek met daarin de vijf acts die in de shortlist mogen belanden. Ik ben nu alvast benieuwd naar de uiteindelijke realiteitswaarde daarvan.

Izzy Bizu: “Warme, alternatieve kerstmuziek” waar ik in het voorjaar al eens enthousiast over schreef. Wat mij betreft een kanshebber voor de top drie. Te beluisteren: Adam & Eve.
Blossoms: “Een gefaalde Years & Years rip off met een te vrouwelijke groepsnaam voor wat het is.” Te beluisteren: zo weinig mogelijk.
Billie Marten: “Bijna Agnes Obel 2 maar ze is het net niet. Verteerbaar als achtergrondmuziek bij het avondeten. Getalenteerd, maar allesbehalve commercieel genoeg om te scoren in deze lijst.” Te beluisteren: Bird.
NAO: “Een toffe sound, wel veel genres (electronica, soul, …) door elkaar en een iets te scherpe stem. Kan wel hoog eindigen.” Te beluisteren: Bad Blood.
Mabel: “Eén van de betere in de lijst, catchy en niet te zeemzoete popmuziek.” Te beluisteren: My Boy My Town.
Mura Masa: “Zeker niet slecht, één van de meer experimentele en dynamische acts in de lijst. Heeft al mooie samenwerkingen op z’n palmares.” Te beluisteren: Love For That (met Shura).
J Hus: “Oei, oei, oei. YEAH MOHDAFUCKAH YEAH, Lean en Bok! Dat is de zwarte versie van Gunther D. Maar ook wel de reïncarnatie van Sean Paul.” Te beluisteren: niet teveel, maar als je een idee wil hebben van wat wij bedoelen, doe dan Lean & Bop.
Alessia Cara: “Een uptempo versie van Sylvie Kreusch (Soldier’s Heart). Goed voor een paar nummers. Je hoort in elk geval wel dat ze jong is, een schoolvoorbeeld van melancholische en onbezonnen pop.” Te beluisteren: Here.
Jack Garratt: “Is hij nog niet te groot voor deze lijst? Heeft er al een headline tour en veel festivals op zitten, wel terecht.” “Britta: die toch ook wel kunnen winnen hè.” “Thomas: van mij mag die dat.” Te beluisteren: The Love You’re Given.
Frances: “Een flauw Oh Wonder afkooksel.” Te beluisteren: Let It Out.
Section Boyz: “WAT? Dat is willen maar niet kunnen Niggas In Paris (Jay-Z & Kanye West)” Te beluisteren: bij voorkeur niets.
Dua Lipa: “Dualit? Das nen broodrooster! Die mag het worden jom, #not, er is maar één Lana Del Rey.” Te beluisteren: Be The One.
WSTRN: zucht Te beluisteren: geen commentaar.
Loyle Carner: “Deftige instrumentals, brakke rap. Een beetje zoals Rejjie Snow dus.” Te beluisteren: Ain’t Nothing Changed.
Rat Boy: “WHUT,” en 15 seconden later, “zet het volgende maar op.” Te beluisteren: go home BBC, you’re drunk.

En de stemmen voor onze shortlist gaan uit naar … tromgeroffel
5. Mabel
4. Mura Masa
3. Izzy Bizu
2. NAO
1. Jack Garratt

We deden vervolgens ook een poging om de top vijf van de BBC te voorspellen maar aangezien er niemand écht boven uit steekt, is het ons niet gelukt. Volgens ons wel sowieso in de top vijf, in willekeurige volgorde: Jack Garratt, Dua Lipa, NAO en Alessia Cara.

Hopelijk ben je uit onze commentaren wijzer geworden (vast niet, maar we hopen dat je het leuk vond om te lezen), er resten ons nog slechts twee dingen: een playlist (zie hieronder) en de vraag: hoe mag jouw shortlist eruit zien? Laat het gerust na in een reactie!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

1 reactie

  1. Pingback: Vijf acts die je vrijdag op Pukkelpop moet zien! | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?