Audio

De fijnste albums van 2015

Eindejaarslijstjes 2015: De fijnste albums.

Albums, we hebben er allen wel een haat-liefde verhouding mee. Wanneer ze goed in elkaar zitten, kan het duizend keer meer magie opleveren dan enkele losse nummers. Maar hoe rot kan het zijn wanneer een plaat de lat net niet haalt? Er kruipt veel tijd in het aandachtig beluisteren van albums, en de echt knappe geven in één luisterbeurt meestal niet al hun geheimen prijs. Daarom is het zo moeilijk om een lijst met beste albums van het jaar samen te stellen, net omdat je veelal slechts een fractie hoorde van wat er is gemaakt. Toch hebben Annelies en ik ons uiterste best gedaan om onze favorieten op een rijtje te zetten. We stellen ze vandaag graag aan je voor.

De tien beste albums/EP’s van 2015 volgens Annelies:

 1. Jamie XX – In Colour, omdat ik me bij elke luisterbeurt blijf verbazen en luidop zeg: “Hoe goed is dit?!”
 2. Grimes – Art Angels, omdat Grimes een vrouw is met erg veel talent. Haar album van dit jaar bewijst dat nog maar eens.
 3. FKA twigs – M3LL155X (EP), omdat FKA twigs mijn favoriete artieste van de afgelopen jaren is. Geniaal blijft voor mij het beste woord om haar te beschrijven.
 4. Mura Masa – Someday Somewhere (EP), volgens Spotify het album dat door mij het vaakst gespeeld werd dit jaar (en zij kunnen het weten). Ik vind het dan ook eeecht een goed EP.
 5. Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly, als ik het me goed herinner een surprise release. Kendrick Lamar zat wekenlang in onze oren met King Kunta en ook de rest van zijn album zal scoren bij het grote publiek.
 6. Tame Impala – Currents, sowieso één van de beste albums van het jaar. Waarschijnlijk verdient het hoger op mijn lijst te staan, maar ik ben een rare vrouw.
 7. Florence + The Machine – How Big, How Blue, How Beautiful, het derde album van Florence Welch wordt live fantastisch gebracht en is ook gewoon eentje dat je niet beu gehoord raakt.
 8. Björk – Vulnicura, omdat Björk de echte koningin van de weirdos is (sorry, Lady Gaga).  Haar negende album al en de sound van Björk gaat nog niet vervelen.
 9. Tala – Malika (EP), omdat deze EP me heel nieuwsgierig heeft gemaakt naar wat er nog komt.
 10. Shamir – Ratchet, omdat ik hem live heb gezien en hem zo’n schatje vond. En omdat zijn muziek me ook heel erg aanstaat, of course. Een jongen met veel talent, die Shamir.

Eindejaarlijstjes album artwork Annelies

De tien beste albums van 2015 volgens Britta:

 1. Jamie xx – In Colour Deze plaat speelde in Labath (koffiehuis in Gent) na mijn – wist ik toen nog niet zeker – meer dan geslaagde juryverdediging. Dat, en de magnifieke muziek maken het album meer dan een winnaar.
 2. Ibeyi – Ibeyi Ik stond hier eerst nogal sceptisch tegenover. Nadat Annelies erover schreef heb ik de tijd genomen om het grondig te beluisteren. Enkele luisterbeurten later was ik een fan.
 3. Tame Impala – Currents Dit moet toch wel het album van afgelopen zomer zijn. Bomvol nummers die we nooit hadden zien aankomen van Kevin Parker, maar die misschien net daarom des te genialer zijn. Fijne herinneringen aan hun Pukkelpop concert ook.
 4. YellowStraps x Le Motel – Mellow Een Belgische plaat waar ik al lang op zat te wachten en die de verwachtingen ongetwijfeld heeft ingelost. Heerlijke poppy jazz (of jazzy pop) die je vanaf de eerste noot laat dagdromen.
 5. Florence + The Machine – How Big, How Blue, How Beautiful En of er veel volk op Flo’s derde plaat zat te wachten. Ze nam haar tijd, beloofde niet té veel meer over water te zingen, en schreef zo haar beste album ooit bij elkaar.
 6. Balthazar – Thin Walls Hoewel ik dit album ondertussen al een tijdje niet meer heb beluisterd, valt z’n genialiteit mijns inziens niet te ontkennen. De derde plaat van Balthazar klinkt luchtiger dan ooit, maar laat de slepende gezangen gelukkig niet achterwege.
 7. Empress Of – Me Deze plaat heeft veel tijd nodig gehad om mij te overtuigen van z’n kwaliteit, maar ondertussen vind ik ze bij elke luisterbeurt nog beter. Het spectrum van Empress Of bevat niet de meest toegankelijke popmuziek, maar eens je mee bent, heeft het je stevig beet.
 8. Trixie Whitley – Porta Bohemica De tweede plaat van Trixie was (bijna letterlijk) een zware bevalling. Het resultaat is echter een meer dan geslaagde verzameling van negen songs geworden, die meer elektronisch klinkt dan de vorige, maar tegelijkertijd nog steeds 100% Whitley is.
 9. Selah Sue – Reason Ik vond het lastig om te bepalen welke plaats ik aan dit album zou toekennen, omdat het ook een aantal nummers bevat die mijn ding niet zijn. Er zijn er echter velen die – samen met de recent uitgebrachte bonus tracks – wél goed zijn, zodat de stek toch meer dan verdiend is.
 10. Dutch Uncles – O Shudder Een band die ik begin dit jaar ontdekte, en waarvan ik de singles van het nieuwe album direct top vond. De volledige plaat is misschien niet de meest doorsnee pop, maar geef het een kans en je zal snel hooked zijn.

Eindejaarlijstjes album artwork Britta

Wat denk je van onze selectie? En wat was jouw favoriete plaat van 2015? Laat het ons gerust weten!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?