Audio

Soldier’s Heart – Night By Night

Soldier's Heart - Night By Night artwork

Drie jaar geleden sleepte Soldier’s Heart samen met o.a. Tout Va Bien de titel van ‘De Nieuwe Lichting 2013’ in de wacht. Dit dankzij de catchy single African Fire, die ik ondertussen nog steeds niet beu gehoord ben. Waar Tout Va Bien z’n debuut een jaar geleden al aan de wereld voorstelde, had Soldier’s Heart nog wat meer tijd nodig om het vorm te geven. Op 26 februari was het echter zover: de band bracht Night By Night uit.

Het is niet zo dat het vijftal zich de afgelopen drie jaar in complete radiostilte heeft gehuld. Een jaar geleden kregen we een eerste EP te horen, met onder andere de heerlijke single Ears & Eyes daarop. Het werk van deze korte verzamelaar is weliswaar niet hernomen op het album, de twee oudere singles African Fire en New Housie zijn dat wél. Als derde single kwam onlangs Randy uit, een fantastische zomerse popsong, die weinig moeite moest doen om dagenlang in mijn oren te zitten.

Voorts is Night By Night dus gevuld met nieuw werk. Werk dat volgens de groep duisterder zou klinken dan al hetgeen we ooit al van hen hoorden. Bij vreemde eend in de bijt Spasm, kan ik dit niet ontkennen. Eveneens een oorwurm, maar alles behalve één van de typische soort. Ik blijf het een gek nummer vinden, ook na meerdere luisterbeurten. Bij de titelsong meen ik sporen van Oscar & The Wolf te herkennen, samen met de typische steeldrum geluiden van The XX. Een sterk lied, dat wel.

Soldier's Heart

Credit: Stef Van Looveren

In de zomer van 2014 hebben mijn beste en ik Soldier’s Heart drie keer aan het werk gezien. Telkens toevallig, als het voorprogramma van Arthur Beatrice, Poliça en op Rock Herk. De derde keer kenden we hun setlist ongeveer vanbuiten. Er staat één nummer op het album dat mij aan deze concerten terug doet denken, en dat heet Lola Rennt. Dit hebben we toen elke keer gehoord en ik had bijgevolg niet zoveel van de studioversie nodig om het te herkennen. Waarom ze het nu net vernoemd hebben naar die gekke Duitse film (moet je maar eens opzoeken, in mijn geval was het een schoolactiviteit in het middelbaar die ik niet snel zal vergeten) blijft me een raadsel.

Deze plaat bevat twaalf liedjes, waarvan twee interludes. #2 is eigenlijk het verlengstuk van Savage in plaats van een intro, maar zonder twijfel een geslaagd stukje muziek. Toch een vreemde beslissing om het van dit nummer los te koppelen. De slotcombo bestaat uit Divine, wederom een fijne lichtvoetige song met radiopotentieel, en het clubby, slepende Beat I Do. Ook dit zoekt eerder de duistere contreien op, edoch op een meer aangename wijze dan Spasm.

Kortom: heeft Soldier’s Heart een legendarische debuutplaat uitgebracht? Neen. Lost ze mijn verwachtingen in? Dat wel. Deze groep heeft potentieel. Het had er op dit album hier en daar nog net wat creatiever uit kunnen komen, maar een coherent geheel is Night By Night zeker.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

1 reactie

  1. Pingback: Soldier’s Heart (in Bobbejaanland) | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?