Audio

Katy B – Honey

KatyB - Honey artwork

Als je mij vraagt welke populaire Britse zangeressen door de jaren hun cool hebben weten te behouden, zal ik ongetwijfeld Katy B suggereren. Kathleen Anne Brien bracht in 2011 haar debuutplaat On A Mission uit. De frisse mengeling tussen pop, dubstep en drum and bass sprak mij – en de rest van Europa – al gauw aan, met enkele radiohits tot gevolg. Bij het vervolg Little Red dat in 2014 verscheen, leek het erop dat Katy definitief de poppy mainstream richting zou inslaan, maar hebben we ons daar even met z’n allen in vergist. Het bewijs daarvan heet Honey, haar derde studioplaat waarbij elke track een samenwerking met één of meerdere andere zangers/producers is. Het album verschijnt morgen, maar we stellen het vandaag alvast graag aan je voor.

Het eerste lied dat we te horen kregen van deze plaat heet Turn The Music Louder, geschreven met KDA. Een waar dancefloor anthem dat deze zomer sowieso zal dreunen in menig Tomorrowland of Boiler Room set. Voorts eerder het buitenbeentje van Honey en niet het meest bijzondere dat het album te bieden heeft, maar catchy is het in elk geval wel.

Een paar maand na TTML kregen we het ‘echte’ werk te horen, in de vorm van Calm Down, het nummer met Four Tet en Floating Points. Hiermee werd ons duidelijk gemaakt dat Katy’s derde langspeler anders zou klinken dan de vorige. Veel beats, en een fris geluid waar de zangeres zichzelf opnieuw aardig mee in de kijker werkt. Honey, de titelsong met KAYTRANADA, is daar zo mogelijk nog een beter voorbeeld van. Oh, wat hou ik hiervan.

Iets waar deze plaat gelukkig minder aan mee doet, is aan bombastische ballads à la Crying For No Reason. Water Rising en Dark Delirium komen het dichtst in de buurt, maar zetten uiteindelijk niet al te hoog in op dramatiek. Integendeel, ook deze twee nummers blijven mij van begin tot eind boeien, en vormen een aangename rustpauze in het geheel.

Collabs met artiesten zoals Craig David en Major Lazer toveren dan weer een glimlach op mijn gezicht, net omdat ze een mooi tegengewicht vormen ten opzichte van de verder eerder onbekende cast (al hebben we het wel al meermaals over Sasha Keable gehad op deze blog).

Katy B

Kortom: de absolute hoogtepunten van Honey opsommen is geen eenvoudige zaak, want de lat werd voor elk lied hoog gelegd. Op Turn The Music Louder na kan je er geen hapklaar radiomateriaal op terugvinden, al verdienen nummers zoals het geniale So Far Away zeker airplay bij zomerse temperaturen. Katy B heeft ons aangenaam verrast met dit innovatieve conceptalbum, het zou me niet verbazen als het een mooie stek in mijn eindejaarslijstje verovert.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

1 reactie

  1. Pingback: Dubbelreview: Kaytranada – 99.9% & Jessy Lanza – Oh No | Twee Huizen Verder

Iets toe te voegen?