Audio

Beyoncé – Lemonade (+ winactie!)

Beyoncé - Lemonade artwork

Als er één artieste is waar we bij Twee Huizen Verder collectief en zwaar fan van zijn, is het wel Beyoncé. Toen Queen B op 6 februari haar videoclip voor Formation loste én de gelijknamige tournee aankondigde, voelden we de bui al hangen: er zou wel eens heel binnenkort een nieuwe bliksemrelease kunnen komen. Uiteindelijk duurde het nog iets langer dan verhoopt, maar op 23 april was het zo ver. De één uur durende film die bij Lemonade hoort, werd vertoond op de Amerikaanse zender HBO en zo was het nieuwe album gelanceerd. Vandaag vertellen we je er (eindelijk) graag wat meer over, en lees zeker tot het einde door, want we doen een giveaway!

Britta: het is eigenlijk zoals een vriendin kort na de release van Lemonade tegen me zei: ‘ik moet altijd even wennen aan een nieuwe plaat van Beyoncé, om die dan na enkele luisterbeurten toch weer keigoed te vinden.’ Na een maand kan ik ondertussen volmondig zeggen dat die vlieger ook dit keer op gaat.

Waar Bey’s vorige album op genrevlak een vrij consistent geluid liet horen, wordt er op Lemonade meer geëxperimenteerd. We krijgen wat reggae in het radiogevoelige Hold Up, rock met Jack White op Don’t Hurt Yourself en zelfs country in Daddy Lessons. Uiteraard zijn ook deze probeersels net zoals de andere songs keurig afgewerkt met Bey’s persoonlijke hot sauce. Nu ja, als je de tientallen anderen die aan de liedjes meeschreven niet te hard in acht neemt.

Gissen naar de precieze boodschap van de lyrics op dit album ga ik niet meer doen, want dat heb je vast al duizend maal zien passeren. Wat ik wel nog wil zeggen, is dat god herself wederom een puike prestatie heeft neer gezet. Het enige mindere nummer vind ik Sandcastles (teveel ballad, te weinig drive) maar dat ben je al lang weer vergeten na een knaller zoals Freedom (met Kendrick Lamar). Mijn eindconclusie: when live gives you lemons, make Lemonade!

Beyoncé - Lemonade

Annelies: Mijn reactie toen het album een dag na de release toch te koop was op iTunes? ‘De wereld is een hemelse plaats!’ Toegegeven mijn eerste luisterbeurt was ik maar nog maar half zo enthousiast als nu, maar meteen daarna luisterde en keek ik naar de Lemonade film.

My God, nam ze me daar even mee op een trip. De ervaring van de film versterkt de beleving van het album zoals ik het nog nooit gevoeld heb. De poëzie, de inspirerende sterke vrouwen, de scenografie. Middenin het uur dacht ik: dit is kunst (en ook wel: hé, dat is Ibeyi). De bindteksten gaven me soms kippenvel en voor dat werk verdient de Somalische Warsan Shire volgens mij een staande ovatie … of wel tienduizend.

Laten we inderdaad niet discussiëren over de mogelijke betekenis van bepaalde lyrics en de identiteit van Becky With The Good Hair. Beyoncé vertelt een verhaal van begin tot einde en dat doet ze tot in de puntjes. Met voor mij persoonlijk als hoogtepunten Sorry, 6 Inch en Formation, because a winner don’t quit on themselves.

Beyoncé legde de lat voor de populaire muziek weer even hoger, jep she slayed.

Beyoncé - Formation

Het allerleukste nieuws in dit artikel is misschien wel dat we dankzij Walkie Talkie een exemplaar van Lemonade (CD+DVD) mogen weggeven! Het enige wat je daarvoor moet doen, is hieronder in een comment laten weten waarom jij dit album wil winnen. De winactie loopt t.e.m vrijdag 10 juni. Vergeet ook jouw e-mailadres niet op te geven zodat we je kunnen contacteren indien je hebt gewonnen (wedstrijd enkel voor lezers met een adres in België of Nederland).

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

18 reacties

 1. Pingback: Frank Ocean – Blonde / Endless | Twee Huizen Verder

 2. Pingback: Het beste album ooit, volgens Eva Mouton | Twee Huizen Verder

 3. Als student heb ik namelijk geen geld genoeg om tegenwoirdig geld uit te geven aan fysieke cds terwijl ik die zo graag in mn bezit heb. Ook een deel van mijn vriendengroep gaat naar het concert terwijl ik als fan thuis zit en niet kan gaan om zo mijn studies te betalen..

  Beantwoorden

 4. Ik doe mee!! Een “goede” vriendin is enorm fan! Ik zou haar er zen groot plezier mee doen?

  Beantwoorden

 5. Omdat ik speciaal voor mijn allerliefste schat meedoe aan deze wedstrijd?Hoe gaan we anders tegen het concert de tekst vanbuiten kunnen leren ;)?

  Beantwoorden

 6. De ideale sound voor onze roadtrip door Italië binnenkort, ….. dus ja, ik wil dit coole album heel graag winnen!

  Beantwoorden

 7. Beyonce rulezzz!! Keigoeie muziek, hiervoor haal ik mijn CD-speler graag nog eens vanonder ’t stof! 😉

  Beantwoorden

 8. Ik ben altijd al een grote fan van Beyonce geweest en ik verkies nog altijd de fysieke CD’s, het hoesje, de teksten in het boekje, de foto’s boven het beluisteren van songs via Spotify! Daarom zou ik deze CD heel graag willen winnen! 🙂

  Beantwoorden

 9. Ik mis fysieke cd’s in mijn collectie die blijkbaar louter digitaal aan het groeien is. Bovendien verdient Queen Bey ook deze keer nog een aantal extra luisterbeurten (zoals Britta hier al aangeeft) van mijn kant en eerlijk gezegd? De film zou ik ook wel eens willen bekijken! Duimen maar!

  Beantwoorden

 10. Woops, te snel op enter gedrukt. Wat ik wou zeggen: Een ongeloofelijk voordeel gaf Beyoncé mij: ik kan heel de dag in mijn pyama rondlopen en als iemand daar iets op zegt, reply ik gewoon met ‘I woke up like this’ – thanks Queen Bey!

  Beantwoorden

 11. When Twee Huizen Verder gives you Lemonade, make lemons. Life will be all like “What?!” (Phil’s-osophy)

  Beantwoorden

Iets toe te voegen?