Audio

Frank Ocean – Blonde / Endless

Frank Ocean - Blond artwork

Frank Ocean zit ons al maanden, nee jaren, te teasen voor zijn nieuwe album. Vorige week bracht deze grote meneer maar liefst twee albums uit: Endless en Blonde. Vier jaar liet hij ons wachten en tot de uiteindelijke release veranderde hij nog om de haverklap de releasedatum. Maar nu kunnen we de langverwachte nieuwe nummers eindelijk beluisteren. Hoe spannend!

Blonde

Het eerste deel van Frank Ocean’s tweeluik heet Blonde. Volgens verschillende websites vormt dat het hoofdalbum van de twee. Het eerste nummer heet Nikes en is af tot in de puntjes. Je zou het kunnen zien als Frank Ocean’s reactie op het politiegeweld naar zwarten toe in de Verenigde Staten. In de clip van het nummer houdt Frank een foto omhoog van één van de slachtoffers: Trayvon Martin. Vier jaar geleden werd de 17-jarige jongen in Texas neergeschoten door de politie. Ocean zingt erover: ‘That nigga look just like me’. 

Met zo’n start is de toon van Blonde meteen gezet. Het album focust vooral op emoties en op het filosofische. Het vertrekt vanuit een pijn die je als luisteraar kan voelen, een eenzaamheid die de luisteraar diep vanbinnen raakt en een muzikaal vooruitstrevend talent dat alleen Frank Ocean tentoon kan stellen. Frank Ocean grijpt je bij de keel en houdt je gedurende het volledige uur vast.

White Ferrari is een erg gevoelig nummer waarin Frank toont dat hij niet veel nodig heeft. Een gitaar, zijn stem en wat backing vocals, zo simpel kan het zijn. Wat een kerel. De eenzaamheid die spreekt uit Seigfried, de ooh nani nani van Nights… Frank Ocean toont zicht van zijn beste kant.

Het laatste nummer, Futura Free, is opgesplitst in twee delen. We krijgen Frank eerst te horen over zijn carrière en beroemdheid. Hij refereert ook naar iconen zoals Tupac. Dan volgt er een stilte in het midden. In het tweede deel blikt hij terug op een audio-opname van toen Frank nog een jonge Ocean was. Hij praat met zijn vrienden over wie ze zijn en wie ze hopen te worden. Een afsluiter die mijn favoriet geworden is op het album, omdat hij zo persoonlijk is.

Blonde is een intrigerend album waarbij de nadruk ligt op geweldige teksten die bol staan van gevoel.

Frank Ocean

Endless

Het tweede nieuwe album is een visual album, zoals Beyoncé met Lemonade te werk ging. Het kleine verschil is dat bij Lemonade de energie van het scherm spat en de beelden vaak erg kleurrijk zijn.

Frank Ocean maakt gedurende drie kwartier in zwart-wit met zijn eigen handen een draaitrap. Indrukwekkend, dat wel, maar het leek me een beetje saai om 45 minuten lang naar te kijken. In de aanloop naar de release kon je al af en toe, via de website van Frank Ocean, de artiest via een live stream zien schilderen. Toegegeven: het is niet het meest interessante beeldmateriaal dat ik de afgelopen maanden zag, maar de combinatie van de beelden en de muziek geven een kalmerend effect.

De muziek die dit plaatje begeleidt, is – zoals te verwachten viel – enorm knap. Frank Ocean verwent ons muzikaal nadat hij ons vier jaar op het droge liet wachten. Alle nummers gaan vlot in elkaar over als op een soort mixtape. Sideways vloeit bijna ongemerkt over in Florida. De draaitrap van Frank krijgt vorm op de tonen van Rushes. Een nummer waarin we de rauwe en gevoelige kant van deze artiest nog eens te horen krijgen. Terwijl Frank de treden van zijn trap stapelt, breit hij ook een interessant einde aan Rushes.

Wanneer de trap af is, is het tijd voor een iets ritmischer nummer: Higgs. Terwijl Frank Ocean zijn trap even bewondert, barst de track volledig los. Hij beklimt de trap en er valt een stilte. We zien Frank weer zitten zoals in het begin van het album. Het lijkt wel alsof hij weer van nul af aan moet beginnen met zijn trap. Endless, inderdaad.

Als je slechts één album van de twee wou kopen, ga dan voor het magnifieke Blonde. Endless is een mooie extra die toont wat hard werken is. Je krijgt ook een mooi moment wanneer Frank zijn zelfgemaakte draaitrap beklimt, maar muzikaal scoort het toch net wat minder dan Blonde.  Pitchfork verdenkt Frank Ocean ervan dat hij met Endless gewoon zijn contract met het platenlabel wou nakomen en Blonde uitgaf in eigen beheer. Een geldige gok.

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

Iets toe te voegen?