Audio

Bazart – Echo

Bazart - Echo artwork

‘Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel’, maakte Bazart meteen duidelijk in hun eerste single Goud, een nummer dat heel Vlaanderen ondertussen kan meebrullen. Dat bewezen de jongens op zowat elk festival waar ze afgelopen zomer op het podium stonden. Vanaf de eerste noot slaakt het publiek telkens een gil van herkenning. Met Chaos bewezen de jongens dat ze geen ééndagsvliegen zijn. De verwachtingen voor hun debuutalbum Echo stonden dus hoog gespannen. Lost Bazart die ook in?

Twee van de leden van Bazart waren vroeger Oliver en Mats van Junior Eurosong, maar dat mogen we stilaan vergeten. Bazart heeft niets met Het Allermooiste Meisje van de Klas te maken en al helemaal niet met de hartverscheurende ballad Shut Up. De  nummers van Bazart hebben een duister kantje. We merkten al in Chaos en Goud dat de jongens graag flirten met donkere gedachten. ‘Ik weet niet of ik de avond haal’ bekent de band bijvoorbeeld in Chaos.

Die soort sfeer vormt de rode – of zwarte – draad doorheen het album. In Echo horen de jongens de echo van een ridder zonder hoofd in hun gedachten. Een interessante keuze om daarmee het album te starten. Het schetst perfect het beeld van iemand die op de dool is. Dat kan niet anders dan in een grote Chaos resulteren.

En dan vervreemd je natuurlijk van iedereen, zoals de jongens in Tunnels zingen. Het refrein is, net als bij alle andere nummers, bijzonder catchy. Dit nummer verwoordt perfect het thema van het album: ‘Waar zou het licht zijn?’. De donkere draad doorheen de nummers wijst erop dat het hoofdpersonage op zoek is naar een uitweg uit de penibele situatie waarin die zich bevindt.

Bazart

Credit: Athos Burez

 

Goud blijft het meesterwerk van Bazart. Dit is een instant klassieker die nog vele jaren evergreen zal blijven. De grootse eerste noten die zo herkenbaar zijn dat je er kriebels in de buik van krijgt, het refrein en de opbouw van het nummer, alles zit perfect.

De grootste meezinger gaat over in het intieme Kloon, ook dat kunnen de jongens. Elk nummer heeft een toegankelijk refrein. Open is daar nog een perfect voorbeeld van. Het is een ritmisch nummer dat je na twee keer kan meezingen.

Bazart brengt met dit album een verhaal dat met elk nummer duidelijker wordt. Elk lied op zich is een verhaal en het hele album samen luistert als een muzikaal audioboek met Goud als absoluut hoogtepunt. Met de vraagstelling die Bazart in elk nummer laat terugkomen, is dit album trouwens brandend actueel. We worden bedolven onder keuzes en verantwoordelijkheden en veel jongeren zijn daardoor de weg kwijt. Dat verwoordt Bazart op meesterlijk herkenbare wijze. Deze band zal nog wel even meegaan.

 

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

Iets toe te voegen?