Audio

Song van de week

Platenspeler

De eerste week van januari is het uitgelezen moment om met een jaarproject te starten! Ik neem me voor om wekelijks het nummer aan een afspeellijst toe te voegen dat die week het meest door mijn hoofd spookte. Dat kan iets nieuws zijn of iets ouds. Ik vind het ook niet per definitie goed. De meest irritante nummers blijven doorgaans het langst plakken, dat ken je wel 😉 Laat me gerust weten wat jouw oorwurm is!

 1. London Grammar – Rooting For You: de nieuwe single van deze groep verscheen in het eerste uur van het nieuwe jaar. Het is een sobere ballad, die zich dus vooral sterk houdt dankzij de krachtige zanglijn van Hannah Reid. Verder ben ik er niet zo’n fan van, hopelijk klinkt de rest van hun tweede album meer uptempo.
 2. The xx – Dangerous: op vrijdag de 13de verscheen de langverwachte nieuwe plaat van deze band. Het eerste lied is instrumentaal een krachtige blend tussen een blaaspartij en Jamie xx’s herkenbare beats. Een binnenkomer van formaat!
 3. The Weeknd (feat. Daft Punk) – I Feel It Coming: er zat vanalles in mijn hoofd deze week, waaronder dit nummer. Dankzij het gerucht dat de zanger van de groep iets zou hebben met Selena Gomez heb ik ervoor gekozen om dit lied in de lijst te steken. Want zo’n roddels zijn altijd grappig.
 4. De Jeugd Van Tegenwoordig – Manon: want ja, dit weekend zaten wij in Rotterdam. Bijgevolg zat dit Nederlandse nummer weer in m’n kop. Het blijft ook zo catchy!
 5. Goose – What You Need: wederom een iets ouder nummer, maar wel eentje dat goed blijft kleven. An sich ben ik niet zo’n fan van deze Belgische band, maar stukken van hun laatste plaat (waaronder dit lied) kunnen mij wel bekoren.
 6. Sampha – Plastic 100°C: op 3 februari bracht Sampha eindelijk z’n debuutplaat uit. En of ze onze verwachtingen inloste! Bijgevolg zat het openingslied van het album meerdere dagen in mijn hoofd, maar ik kan je zeker aanraden om ook de rest te beluisteren …
 7. Stevie Wonder – I Just Called To Say I Love You: op Valentijn draaide Studio Brussel allerhande romantische (het één al wat meer dan het ander) nummers, zoals dit. Ik ben niet bepaald into deze feestdag, maar toch bleef dit lied hangen.
 8. Sam Sparro – Happiness: dit ken je ongetwijfeld van de remix. Maar wist je dat het origineel nog duizend keer beter is? Een herontdekking deze week!
 9. Beck – Dreams: het was een emotionele week, zowel in de positieve als in de triestige zin. Dit nummer bleef dan ook het meeste plakken. Want dromen, dat moeten we blijven doen. Zolang het kan. Want dat het écht heel plots gedaan kan zijn, is mij nu wel duidelijk …
 10. DJ Khaled Khaled (feat. Beyoncé, Jay Z) – Shining: in de week waarin internationale vrouwendag valt, kan ik bijna niet anders dan met Beyoncé in mijn hoofd zitten. Zo ook deze week, mede dankzij Studio Brussel die deze song eindelijk in z’n playlist heeft opgenomen. En dan heb ik het nog niet over B’s lage rapstem gehad, wow!
 11. Calvin Harris – Slide (feat. Frank Ocean, Migos): amai! Het heeft nog lang geduurd vooraleer dit bleef hangen, want ik vond het al van de eerste luisterbeurt catchy. Niet Frank Ocean’s beste werk, maar wel bij het betere van Calvin Harris. Al met al een schoon huwelijk dus, dit.
 12. J. Bernardt – Wicked Streets: heb je dat geweldige zijproject van Balthazar’s Jinte Deprez al gehoord? Indien niet: beluister dan zeker deze single als eerste. Indien wel: maak je klaar voor een nieuwe oorwurm!
 13. Shosholoza – Soweto Gospel Choir: zei ik je al eens dat de bizarste dingen het hardst blijven plakken? Zo ook dit nummer dat ik leerde kennen dankzij het programma De Mol (dat deze week z’n – niet zo onverwachte – ontknoping kende). En ik vind ’t zo slecht nog niet.
 14. Kendrick Lamar – HUMBLE.: het is deels te danken aan de radio dat dit nummer deze week bleef hangen, maar uiteraard ook omdat ’t sowieso erg catchy is. Ik ben er me er enkel nog niet uit wat ik van de (beetje seksistische?) tekst vind.
 15. Manu Chao – Me Gustas Tu: we zaten in Sevilla deze week, daar kan niets anders bij passen dan een Spaans nummer. Instant flashback ook naar de Spaanse les in het middelbaar waarin we de (grammaticaal niet zo correcte) lyrics van het lied hebben besproken. Geestig!
 16. alt-J – In Cold Blood: de mannen van deze band zijn altijd al een tikje onvoorspelbaar geweest. Het was dus spannend om na een lange stilte nieuw werk van hen te horen. Dit lied is het tweede uit hun derde plaat die in juni wordt uitgebracht, en een oorwurm van jewelste. Hij nam z’n tijd om te blijven hangen, maar deze week stond ik ermee op en ging ik ermee slapen.
 17. London Grammar – Oh Woman Oh Man: dat het tweede album van deze band teveel ballads zal bevatten, maakt me niet zo blij. Dit nummer daarentegen is tot nog toe de grote uitzondering. Prachtige vocals en dito instrumental. Stond meteen op repeat en bleef al een hele week hangen. Wauw.
 18. HAIM – Want You Back: iets waar velen (ook ik) al lang op zaten te wachten: de terugkeer van HAIM. Vorige week losten ze een live versie van een nieuwe song, en dit is hun eerste echte single van hun tweede plaat. En meteen een schot in de roos!
 19. Blanche – City Lights: ik ben geen extreme Eurosong fan, maar vind het elk jaar wel entertainend om naar te kijken. Aangezien de Belgische inzending naar de finale mag, werd het nummer extra veel gedraaid op de radiostations deze week. Het is geen slecht lied, dus het kon bijna niet anders dan dat dit in mijn hoofd zou zitten.
 20. The National – The System Only Dreams in Total Darkness: by far de langste titel van een lied in deze lijst tot nog toe. Te lang? Daar heb ik wel twijfels over gelezen, maar ik vind het best oké. Ik ben geen fan van deze band (kan niet meteen een ander nummer van hen bedenken) maar toen ik dit voor ’t eerst horen bleef het hangen. Hun nieuwe plaat die er in september aan komt, ga ik zeker eens beluisteren!
 21. Tove Lo – Cool Girl: afgelopen weekend trokken wij naar Stockholm (de maks van een stad, verslag volgt nog!). De zoektocht naar degelijke Zweedse muziek in de dagen voor de reis, was niet zo succesvol (we zijn niet zo’n ABBA/Roxette fans). Gelukkig hebben we Tove Lo nog, wiens Cool Girl een tijdje terug mooie Spotify sessie kreeg.
 22. 2Pac – California Love (Remix): vrijdag 2 juni speelde Studio Brussel de hele dag muziek met als thema Californië. En wat was me dat voor een goede lijst! Je kan ze herbeluisteren via Spotify, en dit is sowieso één van de meest herkenbare nummers.
 23. Ibeyi – Away Away: deze Frans-Cubaanse zusjes zijn ein-de-lijk terug van weggeweest (pun intended)! Hun debuutplaat was geweldig, en deze nieuwe single draaft op hetzelfde élan voort. Met een iets meer digitale inslag dan voorheen, doet het een frisse wind waaien door hun sound. Laat dat tweede album maar komen!
 24. Lea Santee – Rollin’: ik zat er al een tijdje op te wachten: deze week bracht het Oostenrijkse Lea Santee z’n debuut EP uit. Dit nummer is hun meest recente single. Heel zomers, heel catchy. Blijft – net zoals het weer tegenwoordig – goed plakken dus.
 25. Gorillaz – Feel Good Inc: het was mooi – heet – weer deze week en weinig om niet goed gezind van te worden, en toen ging dit door m’n hoofd. Topcombo!
 26. Lorde – Royals (live): deze week keken we live (op de Rock Werchter website) naar het eerste optreden van Lorde op Belgisch grondgebied. Een puike prestatie, die ervoor zorgde dat haar hit Royals door m’n hoofd bleef spoken. In deze lijst voegde ik een live versie uit 2013 toe, omdat het kan.
 27. Solange – Don’t Touch My Hair: na lang, lang, lang, zoeken naar tickets voor North Sea Jazz op Ticketswap, konden we er twee weken voor het festival toch twee bemachtigen. Sindsdien was het reikhalzend uitkijken naar het optreden van Knowles 2.0. Dit machtig mooie nummer was de bis en het stelde niet teleur, enkel jammer dat Sampha geen guest appearance deed.
 28. STUFF. – strata: deze week trokken we naar het Gent Jazz festival op de avond met de Belgische band STUFF. Ook al vind ik hen vooral vreemde en eclectische muziek maken, hun optreden mocht er zijn. En dus bleef deze single uit hun tweede album ook hangen.
 29. The Killers – The Man: nope, ik ben geen fan van deze band. Toch is hun nieuwste single een bijzonder aanstekelijk lied. Ik ben er deze week meerdere keren vrolijk mee opgestaan. Meer dan genoeg dus om deze lijst te halen.
 30. blackwave. – BIG Dreams: dit lied van een jazzy Antwerps duo draait al een tijdje op de radio, toch had ik hen nooit echt opgemerkt tot ik hun LP Mic Check toevallig cadeau kreeg. Maar wat een fijne muziek! Talent uit eigen land, we hebben dat hier nog steeds met hopen.
 31. Oscar and the Wolf – Breathing: deze hijgerige nieuwe single van Max Colombie en vrienden was een groeier maar is intussen wel een blijvertje geworden. Tijdens de livestreams van zijn shows deze zomer viel het ons op hoeveel hits hij ondertussen heeft verzameld. Ben benieuwd naar die volgende plaat!
 32. Jessie Ware – Midnight: na een lange rustpauze (met baby en al) is Jessie terug met meer mooie liefdesliedjes. Haar derde album zal dit jaar nog verschijnen, en of ik daarnaar uit kijk.
 33. Intergalactic Lovers – Between The Lines: ik was afgelopen week niet op Pukkelpop, al konden we dankzij de livestream toch een stukje van de eerste PKP-passage van Intergalactic Lovers meepikken. Hun nieuwste single is wat stoerder dan de vorige, maar ik kan hem zeker smaken. Hun derde album verschijnt in september, we zullen zien wat dat nog zal brengen …
 34. Lana Del Rey – Summer Bummer: ik ben allesbehalve een grote fan van deze zangeres, maar zo nu en dan brengt ze toch een nummer uit dat een oorwurm blijkt te zijn. Be my undercover lover, zingt ze zwoel. Altijd grappig om in huis te zingen.
 35. Ibeyi – Deathless: met de aankondiging van hun tweede album Ash dat eind september verschijnt, werd er ook een tweede single door deze zusjes gereleaset. Dit keer krijgen ze hulp van saxofonist Kamasi Washington, die in het begin niet te horen heeft maar later in het lied een mooie rol toebedeeld krijgt. Het wordt meer en meer duidelijk dat Ibeyi nu voor een rijker geïnstrumenteerd geluid kiest, en vooralsnog is dat zeker geslaagd.
 36. Oh Wonder – Heavy: ik was niet bepaald blown away door het tweede album van dit duo maar sommige liedjes blijken onverwachts toch echte oorwurmen. Neem nu dit vrolijk deuntje, waar ik op een ochtend ineens mee wakker werd. En het bleef hangen tot de dag echt begon …
 37. NAO – Golden: deze week zat ik wat meer in de auto dan normaal, waardoor ik de tijd had om nog eens wat platen te (her)beluisteren. Het magnifieke debuut van NAO was daar één van. Dit nummer staat daar niet op, maar ik hoorde het later in een afspeellijst. Blijft ongetwijfeld een favoriet.
 38. Dave Brubeck Quartet – Take Five: afgelopen week had ik voor ’t allereerst saxofoonles. Ik weet nu al dat het geen eenvoudige zaak zal zijn om dit instrument vlot te bespelen, maar oefening baart kunst, toch? Bijgevolg zat dit lied meerdere dagen in mijn hoofd, vanwege Paul Desmond’s bekende altsax-solo. Ooit wil ik dat kunnen spelen. Wel eerst nog veel oefenen.
 39. Warhaus – Mad World: oké, het debuutalbum van deze Balthazar-telg is beter dan het vervolg erop, toch is deze nieuwe single alweer een oorwurm van formaat. Bijgevolg bleef het de afgelopen week goed zitten in mijn gehoorgangen.
 40. Dua Lipa – New Rules: een catchy melodie en grappige lyrics (“And if you’re under him. You ain’t getting over him.”). Meer moet dat soms niet zijn!
 41. HAIM – That Don’t Impress Me Much: toen ik een tijdje geleden voor ’t eerst deze cover van Shania Twain hoorde, was ik meteen verkocht. En ik was niet alleen want vorige week besloten de zussen HAIM deze ook als single uit te brengen via de streamingdiensten. Bijgevolg schalde het lied opnieuw door de luidsprekers dit weekend en bleef het – uiteraard – plakken.
 42. Kendrick Lamar – LOYALTY (feat. Rihanna): de nieuwe single van Kendrick’s album DAMN is de samenwerking met Rihanna. Geen verrassing dat deze zou worden vooruitgeschoven, maar het is evenmin onterecht. ’t Blijft namelijk dagenlang in je hoofd zitten en komt er slechts nu en dan weer uit.
 43. Antônio Carlos Jobim – Águas de Março: op een rustige zondagnamiddag kwam dit heerlijk zomerse lied in de playlist van Thomas voorbij. Toen we het ’s avonds in aflevering 7 van Radio Gaga opnieuw hoorden, kon het niet anders dan dat het deze lijst moest halen. Prima voorbereiding op ons nakend bezoek aan Lissabon trouwens!
 44. James Blake – Timeless: het meest recente album van deze Brit bevat meerdere geniale parels. Dit is daar één van. Een lied dat van tijd tot tijd in onze playlist passeert en zich telkens opnieuw in mijn hoofd parkeert.
 45. Ian Brown – Stellify: ik ken deze verder niks van het repertoire van deze zanger, maar toen ik dit nummer voor ’t eerst hoorde, smolt mijn hard meteen. Zo vrolijk, zo zomers, een betere soundtrack voor het zonnige Lissabon waar we deze week verbleven, kon ik me niet wensen!
 46. Eric Clapton – I Shot The Sheriff: deze week had ik mijn allereerste concert met de saxofoon! En we speelden dit lied. Ik kan je verzekeren: voor iemand die dit instrument amper twee maanden bespeelt, is dat een hele uitdaging. Veel zenuwen opbouwen tijdens het luisteren naar de rest (onze groep speelde als laatste) en hier en daar ook wat fouten, maar het is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Shout out ook naar Kirsten Lemaire die me erover op Studio Brussel liet vertellen.
 47. Zak Abel – Only When We’re Naked: wederom geen flauw benul wie deze jonge artiest is, maar na enkele spins op de radio vond ik dit een mooi nummer. Wederom lekker zomers – wat verlang je anders als het steeds kouder wordt – en erg catchy. Daar word ik blij van!
 48. The War On Drugs – Thinking Of A Place: als er één concert was dit jaar waar ik nog graag bij wou zijn, was het dat van deze band in de Lotto Arena. Maar ik besefte dat te laat en toen waren de zoekertjes op TicketSwap zo talrijk, dat ik geen moeite meer heb gedaan om tickets te bemachtigen. Het is ongetwijfeld ook niet de laatste keer dat ze ons land aan doen, volgende zomer zijn ze er ongetwijfeld weer! Dan maar wat verder luisteren naar dit prachtige lied.
 49. Angèle – La Loi de Murphy: als voorprogramma van Ibeyi in Het Depot trad het zusje van rapper Roméo Elvis. Dat deze dame aardig wat in haar mars heeft, kon ze met haar set zeker bewijzen. Dit liedje ken je vast wel van de radio, en geheid dat het na een luisterbeurt blijft plakken.
 50. Horace Silver – Song For My Father: het lied van deze week is wederom geïnspireerd op de saxofoonles. Een hele uitdaging om te spelen, dat kan ik je verzekeren, maar wat een mooie melodie! Naar ’t schijnt is ook de rest van het album waar dit op staat de moeite, dat moet ik dus nog beluisteren.
 51. Big Shaq – Man’s Not Hot: een goed nummer kan je dit niet noemen, maar dat de lyrics best grappig zijn én dat het een oorwurm is, kan ik evenmin ontkennen. Tijdens Music For Life werd het meer dan voldoende gedraaid wat ervoor zorgde dat het dagen in mijn oren bleef hangen.
 52. Gabriel – Joe Goddard (feat. Valentina): bij het (fijne!) optreden van Soulwax in de Lotto Arena was Joe Goddard één van de publieksopwarmers. Voor de gelegenheid had hij ook een zangeres mee waarmee hij deze hit bracht. De avond zelf bleef het nog niet plakken, maar in de laatste week van 2017 wel.

En tot zover het project om in 2017 wekelijks één nummer aan een afspeellijst toe te voegen. De ene week lukt dat al wat vlotter dan de andere, maar uiteindelijk spookte er altijd wel iets door mijn hoofd. De lijst is gevarieerd met zowel liedjes die ik écht goed vind, als andere die oorwurmen bleken die ik liever niet had gekend. Een grappige, vrolijke, serieuze en unieke mix is het geworden, een dwarsdoorsnee van het afgelopen jaar dus!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?