Audio

Song van de week

Platenspeler

De eerste week van januari is het uitgelezen moment om met een jaarproject te starten! Ik neem me voor om wekelijks het nummer aan een afspeellijst toe te voegen dat die week het meest door mijn hoofd spookte. Dat kan iets nieuws zijn of iets ouds. Ik vind het ook niet per definitie goed. De meest irritante nummers blijven doorgaans het langst plakken, dat ken je wel 😉 Laat me gerust weten wat jouw oorwurm is!

 1. London Grammar – Rooting For You: de nieuwe single van deze groep verscheen in het eerste uur van het nieuwe jaar. Het is een sobere ballad, die zich dus vooral sterk houdt dankzij de krachtige zanglijn van Hannah Reid. Verder ben ik er niet zo’n fan van, hopelijk klinkt de rest van hun tweede album meer uptempo.
 2. The xx – Dangerous: op vrijdag de 13de verscheen de langverwachte nieuwe plaat van deze band. Het eerste lied is instrumentaal een krachtige blend tussen een blaaspartij en Jamie xx’s herkenbare beats. Een binnenkomer van formaat!
 3. The Weeknd (feat. Daft Punk) – I Feel It Coming: er zat vanalles in mijn hoofd deze week, waaronder dit nummer. Dankzij het gerucht dat de zanger van de groep iets zou hebben met Selena Gomez heb ik ervoor gekozen om dit lied in de lijst te steken. Want zo’n roddels zijn altijd grappig.
 4. De Jeugd Van Tegenwoordig – Manon: want ja, dit weekend zaten wij in Rotterdam. Bijgevolg zat dit Nederlandse nummer weer in m’n kop. Het blijft ook zo catchy!
 5. Goose – What You Need: wederom een iets ouder nummer, maar wel eentje dat goed blijft kleven. An sich ben ik niet zo’n fan van deze Belgische band, maar stukken van hun laatste plaat (waaronder dit lied) kunnen mij wel bekoren.
 6. Sampha – Plastic 100°C: op 3 februari bracht Sampha eindelijk z’n debuutplaat uit. En of ze onze verwachtingen inloste! Bijgevolg zat het openingslied van het album meerdere dagen in mijn hoofd, maar ik kan je zeker aanraden om ook de rest te beluisteren …
 7. Stevie Wonder – I Just Called To Say I Love You: op Valentijn draaide Studio Brussel allerhande romantische (het één al wat meer dan het ander) nummers, zoals dit. Ik ben niet bepaald into deze feestdag, maar toch bleef dit lied hangen.
 8. Sam Sparro – Happiness: dit ken je ongetwijfeld van de remix. Maar wist je dat het origineel nog duizend keer beter is? Een herontdekking deze week!
 9. Beck – Dreams: het was een emotionele week, zowel in de positieve als in de triestige zin. Dit nummer bleef dan ook het meeste plakken. Want dromen, dat moeten we blijven doen. Zolang het kan. Want dat het écht heel plots gedaan kan zijn, is mij nu wel duidelijk …
 10. DJ Khaled Khaled (feat. Beyoncé, Jay Z) – Shining: in de week waarin internationale vrouwendag valt, kan ik bijna niet anders dan met Beyoncé in mijn hoofd zitten. Zo ook deze week, mede dankzij Studio Brussel die deze song eindelijk in z’n playlist heeft opgenomen. En dan heb ik het nog niet over B’s lage rapstem gehad, wow!
 11. Calvin Harris – Slide (feat. Frank Ocean, Migos): amai! Het heeft nog lang geduurd vooraleer dit bleef hangen, want ik vond het al van de eerste luisterbeurt catchy. Niet Frank Ocean’s beste werk, maar wel bij het betere van Calvin Harris. Al met al een schoon huwelijk dus, dit.
 12. J. Bernardt – Wicked Streets: heb je dat geweldige zijproject van Balthazar’s Jinte Deprez al gehoord? Indien niet: beluister dan zeker deze single als eerste. Indien wel: maak je klaar voor een nieuwe oorwurm!
 13. Shosholoza – Soweto Gospel Choir: zei ik je al eens dat de bizarste dingen het hardst blijven plakken? Zo ook dit nummer dat ik leerde kennen dankzij het programma De Mol (dat deze week z’n – niet zo onverwachte – ontknoping kende). En ik vind ’t zo slecht nog niet.
 14. Kendrick Lamar – HUMBLE.: het is deels te danken aan de radio dat dit nummer deze week bleef hangen, maar uiteraard ook omdat ’t sowieso erg catchy is. Ik ben er me er enkel nog niet uit wat ik van de (beetje seksistische?) tekst vind.
 15. Manu Chao – Me Gustas Tu: we zaten in Sevilla deze week, daar kan niets anders bij passen dan een Spaans nummer. Instant flashback ook naar de Spaanse les in het middelbaar waarin we de (grammaticaal niet zo correcte) lyrics van het lied hebben besproken. Geestig!
 16. alt-J – In Cold Blood: de mannen van deze band zijn altijd al een tikje onvoorspelbaar geweest. Het was dus spannend om na een lange stilte nieuw werk van hen te horen. Dit lied is het tweede uit hun derde plaat die in juni wordt uitgebracht, en een oorwurm van jewelste. Hij nam z’n tijd om te blijven hangen, maar deze week stond ik ermee op en ging ik ermee slapen.
 17. London Grammar – Oh Woman Oh Man: dat het tweede album van deze band teveel ballads zal bevatten, maakt me niet zo blij. Dit nummer daarentegen is tot nog toe de grote uitzondering. Prachtige vocals en dito instrumental. Stond meteen op repeat en bleef al een hele week hangen. Wauw.
 18. HAIM – Want You Back: iets waar velen (ook ik) al lang op zaten te wachten: de terugkeer van HAIM. Vorige week losten ze een live versie van een nieuwe song, en dit is hun eerste echte single van hun tweede plaat. En meteen een schot in de roos!
 19. Blanche – City Lights: ik ben geen extreme Eurosong fan, maar vind het elk jaar wel entertainend om naar te kijken. Aangezien de Belgische inzending naar de finale mag, werd het nummer extra veel gedraaid op de radiostations deze week. Het is geen slecht lied, dus het kon bijna niet anders dan dat dit in mijn hoofd zou zitten.
 20. The National – The System Only Dreams in Total Darkness: by far de langste titel van een lied in deze lijst tot nog toe. Te lang? Daar heb ik wel twijfels over gelezen, maar ik vind het best oké. Ik ben geen fan van deze band (kan niet meteen een ander nummer van hen bedenken) maar toen ik dit voor ’t eerst horen bleef het hangen. Hun nieuwe plaat die er in september aan komt, ga ik zeker eens beluisteren!
 21. Tove Lo – Cool Girl: afgelopen weekend trokken wij naar Stockholm (de maks van een stad, verslag volgt nog!). De zoektocht naar degelijke Zweedse muziek in de dagen voor de reis, was niet zo succesvol (we zijn niet zo’n ABBA/Roxette fans). Gelukkig hebben we Tove Lo nog, wiens Cool Girl een tijdje terug mooie Spotify sessie kreeg.
 22. 2Pac – California Love (Remix): vrijdag 2 juni speelde Studio Brussel de hele dag muziek met als thema Californië. En wat was me dat voor een goede lijst! Je kan ze herbeluisteren via Spotify, en dit is sowieso één van de meest herkenbare nummers.
 23. Ibeyi – Away Away: deze Frans-Cubaanse zusjes zijn ein-de-lijk terug van weggeweest (pun intended)! Hun debuutplaat was geweldig, en deze nieuwe single draaft op hetzelfde élan voort. Met een iets meer digitale inslag dan voorheen, doet het een frisse wind waaien door hun sound. Laat dat tweede album maar komen!
 24. Lea Santee – Rollin’: ik zat er al een tijdje op te wachten: deze week bracht het Oostenrijkse Lea Santee z’n debuut EP uit. Dit nummer is hun meest recente single. Heel zomers, heel catchy. Blijft – net zoals het weer tegenwoordig – goed plakken dus.
 25. Gorillaz – Feel Good Inc: het was mooi – heet – weer deze week en weinig om niet goed gezind van te worden, en toen ging dit door m’n hoofd. Topcombo!
 26. Lorde – Royals (live): deze week keken we live (op de Rock Werchter website) naar het eerste optreden van Lorde op Belgisch grondgebied. Een puike prestatie, die ervoor zorgde dat haar hit Royals door m’n hoofd bleef spoken. In deze lijst voegde ik een live versie uit 2013 toe, omdat het kan.
 27. Solange – Don’t Touch My Hair: na lang, lang, lang, zoeken naar tickets voor North Sea Jazz op Ticketswap, konden we er twee weken voor het festival toch twee bemachtigen. Sindsdien was het reikhalzend uitkijken naar het optreden van Knowles 2.0. Dit machtig mooie nummer was de bis en het stelde niet teleur, enkel jammer dat Sampha geen guest appearance deed.
 28. STUFF. – strata: deze week trokken we naar het Gent Jazz festival op de avond met de Belgische band STUFF. Ook al vind ik hen vooral vreemde en eclectische muziek maken, hun optreden mocht er zijn. En dus bleef deze single uit hun tweede album ook hangen.
 29. The Killers – The Man: nope, ik ben geen fan van deze band. Toch is hun nieuwste single een bijzonder aanstekelijk lied. Ik ben er deze week meerdere keren vrolijk mee opgestaan. Meer dan genoeg dus om deze lijst te halen.
 30. blackwave. – BIG Dreams: dit lied van een jazzy Antwerps duo draait al een tijdje op de radio, toch had ik hen nooit echt opgemerkt tot ik hun LP Mic Check toevallig cadeau kreeg. Maar wat een fijne muziek! Talent uit eigen land, we hebben dat hier nog steeds met hopen.
 31. Oscar and the Wolf – Breathing: deze hijgerige nieuwe single van Max Colombie en vrienden was een groeier maar is intussen wel een blijvertje geworden. Tijdens de livestreams van zijn shows deze zomer viel het ons op hoeveel hits hij ondertussen heeft verzameld. Ben benieuwd naar die volgende plaat!
 32. Jessie Ware – Midnight: na een lange rustpauze (met baby en al) is Jessie terug met meer mooie liefdesliedjes. Haar derde album zal dit jaar nog verschijnen, en of ik daarnaar uit kijk.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?