Galerij

Mooi groen, wijds en rustig Stockholm: onze ervaringen en tips!

Stockholm uitzicht

Oh Stockholm, gij schone stad in ’t Hoge Noorden (oké, niet zo hoog, maar voor iemand die nooit hoger geraakte dan Amsterdam voelde het als de Noordpool). We kwamen naar je toe in het Hemelvaartsweekend, toen de Belgen gaar kookten maar jij het evenmin frisjes had. Ik vertel je vandaag graag wat meer over die maffe Zweden met hun gekke cravings.

Onze eerste indruk van deze stad met meer dan 800.000 inwoners was een erg kalme. Verdacht kalm zelfs. Weinig auto’s (al was dat niet overal zo), weinig mensen en véél ruimte. Gigantisch ruim opgezette metrostations (met rainbow stairs!), massa’s kleine en grote pleinen en parken in alle soorten en maten. Oh, en een hoop water (Stockholm bestaat uit eilanden). Dat vatte het landschap samen, veel ruimte voor ‘weinig’ mensen, concludeerden wij op dag twee.

Plein Stockholm

Metro Stockholm

Dit tot we bij het populaire Drop Coffee belandden op zaterdagnamiddag en daar bijna geen kat te bespeuren was. Toen besloten we om de uitbaters toch de vraag te stellen over het gebrek aan volk. Ook zij vonden het abnormaal rustig, en weten dit aan het verlengde weekend waardoor veel Stockholmers de stad uit waren. Later kwamen we dankzij een lieve dame in de metro én de barista van Café Pascal te weten dat het twee weken voor ons bezoek nog sneeuwde. Toen we met die mensen praatten was het buiten 20 of meer graden warm. Op dat moment trokken we het juiste besluit (eerste weekend echt mooi weer + lang weekend = iedereen uit de stad) 😉

Café Pascal Stockholm

Drop Coffee Stockholm

Ik wou deze bevreemdende ervaring even uit de doeken doen maar of we dat nu lastig vonden? Nee. Heer-lijk om het gevoel te hebben dat de stad van jou is, terwijl alles wel bezoekbaar is zoals op een gewone weekdag. We hebben dus allerlei plekken bezocht en vooral de sfeer opgesnoven. En lekker gegeten, ah ja.

Park Stockholm

Zoals hierboven vast al duidelijk werd, dronken we elke dag ergens een koffie. Op bovenstaande twee plekken, maar ook bij Snickarbacken 7 en Sempre. Meeste fan waren we van Café Pascal en Snickarbacken 7. Dat had er vooral mee te maken dat we bij de andere twee koffiebereidingen met melkschuim bestelden en de melk in Stockholm tweemaal onze ‘meug’ niet was. Veel te zoet, en dat deed de koffie geen goed. Bij de andere twee zaken kozen we voor V60 filterkoffie en dat beviel pakken beter.

Stockholm wegwijzer

Vasamuseet Stockholm

Vasamuseet Stockholm

Vasamuseet Stockholm

Wat we zoal hebben bezocht? Een hoogtepunt was ongetwijfeld het Vasamuseet op het eiland Djurgården. Dit museum is letterlijk gebouwd rond een groot schip dat in 1628 op haar eerste vaart zonk. Hoe dit precies is gebeurd en hoe het schip in het museum is beland, kom je zeker te weten. Net zoals een wat ruimere omkadering over de scheepvaart in die tijd. Heel erg boeiend, we waren er vlot twee uurtjes zoet mee.

Stockholm uitzicht

Stockholm uitzicht

Nog zo’n prachtige herinnering is het uitzicht dat we hadden bij Monteliusvägen op het eiland Södermalm. Van hieruit kan je het stadscentrum en o.a. het gemeentehuis bewonderen. Echt zalig onder het stralende lentezonnetje. Maandag bezochten we het Fotografiska fotomuseum en liepen we kort binnen in de stadsbibliotheek. Beiden waren plezant, al raad ik je uiteraard aan om bij het museum te checken of de lopende tentoonstellingen je interesseren.

Fotografiska Stockholm

‘Like a Horse’ expo in Fotografiska

Stockholm stadsbibliotheek

De bijzondere ronde stadsbibliotheek

Bootje varen was ook de maks. Met een OV kaart kan je de meest toeristische ferries gratis nemen en dat wou ik dus zeker doen. Wij voeren van de halte bij het Tivoli pretpark naar het eiland Gamla Stan. Op een bootje staan is altijd wijs, einde verhaal.

Gamla Stan vonden wij trouwens het enige van de reis dat niet de moeite waard was. Een soort mini – net even toeristisch – Brugge zonder echte bezienswaardigheden. Na minder dan twee uur waren we daar ook weer weg. We aten er wel een uitstekende kardemummabullar bij Fabrique Stenugnsbageri. #omnomnom

Ferry Stockholm

Fabrique Gamla Stan Stockholm

We hebben eveneens van de parken en groene plekken genoten. Op zondagnamiddag zelfs samen met een boek om onze ruggen en ledematen rust te gunnen van het wandelen. We liepen die middag wel door een bijzondere voetgangerstunnel, genaamd de Brunkebergstunneln. Staat niet direct in de toeristische reisgids, is wel cool. Wie zoekt, die vindt!

Story Hotel Stockholm

Logeren deden we bij het Story Hotel, en dat was top. Ten eerste voor de ligging, ten tweede voor het hotel en de kamer zelf en ten derde voor hun restaurant Ling Long, dat er zeker mocht zijn. Niet goedkoop, wel een aanrader.

Over prijzen gesproken: deze stad is in z’n geheel niet cheap. Voor alcohol betaal je een fortuin (goedkoopste glas wijn dat we zagen, kostte 95 SEK ofte 10 euro), wat te maken heeft met de hoge taksen. Ook voor eten mag je zeker 20% bij de Belgische prijzen rekenen. Bij mijn weten is dat in Zweden in verhouding met de inkomens, maar voor ons was het best prijzig. Nuja, we hebben echt niks slechts verorberd. De pizza bij Pizza Hatt (jaja, pun intended) was overheerlijk, de american pancakes bij Kaferang smolten in onze mond en de steak en köttbullar bij Riche smaakten eveneens perfect. En dan heb ik nog niet alles genoemd. Op culinair vlak kom je in Stockholm dus sowieso aan je trekken.

Kaferang Stockholm

Nog een grappige conclusie die we trokken, is dat de Stockholmers enorme fans zijn van sushi, kappers en bloemen. Van die eerste twee is er in elke straat een zaak te vinden, en voor verse snijbloemen hoef je maar eens rond te kijken. Ongelofelijk. Eten de Stockholmers eigenlijk wel Zweeds eten, vroegen we ons af.

Om te shoppen, hoef je in Stockholm weinig moeite te doen. Het is het absolute mekka van alles wat ik mooi vind (COS, Filippa K, Sandqvist, Byredo, Estelle & Thild en ga zo nog maar een tijdje door). Schoenen van Swedish Hasbeens en kleding van Hope (kudos voor die hun mannen-en-vrouwen-zijn-gelijk matensysteem) kon ik niet laten hangen. Flink de Zweedse economie steunen, toch?

Omdat dit anders een té lang epistel wordt, ga ik hier rustig afronden. Ik hoop dat ik er geen tekening bij moet maken om je te doen geloven dat Stockholm een geweldige stad is. Het was mijn eerste bezoek aan deze Zweedse parel, niet de laatste!

Brussels Airlines

Uitgewuifd door enthousiaste Zweden!

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?