Morgen, zondag 1 oktober, is het de Voka Open Bedrijvendag. Deze week mochten mijn lief en ik alvast een kijkje nemen bij één van de deelnemende bedrijven. Verklapt ‘knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje’ (en de foto hierboven, oeps) al bij welk?
We trokken dus naar Lebbeke voor Vondelmolen. Al 150 jaar vervaardigen ze daar de meest bekende peperkoek van het land. Na een hartelijke ontvangst kregen we een rondleiding doorheen het gebouw. Iedereen was nog volop aan de slag omstreeks half acht, dus we konden het maken van de koek helemaal meemaken.
Omdat ik zelf de details van het volledige proces ook niet meer weet, en je dan misschien niet meer zou gaan, lijst ik hieronder als teaser een aantal wist-je-datjes op. Daarna volgt een uitgebreid fotoverslag om alvast te watertanden. De rest van het verhaal kan je morgen zelf ontdekken. Al moet je daarvoor wel even een plaatsje reserveren, dat kan via deze link.
- Alles start met het moederdeeg. Hieruit worden 20 verschillende degen vervaardigd. En daaruit volgen nog eens meer dan 250 (!) specifiekere recepten.
- In nieuwe peperkoek zit altijd oude peperkoek verwerkt (die is afkomstig van de randen die na het bakproces van de koek worden afgesneden). Indien dit niet zou gebeuren, is de nieuwe koek taai.
- De plek waar vroeger ‘de Vondelmolen‘ stond (nabij de Vondelbeek), is nu aangeduid in een magazijn aan de hand van een grote cirkel op de vloer. In dit magazijn moet het moederdeeg 1 week rusten. De volledige flow van het maakproces gaat vervolgens in de vorm van een @ rond de cirkel. Dit wordt de @-flow genoemd.
- Wanneer de koek uit de oven komt, heeft hij een kerntemperatuur van 100 graden. Daarom moet hij na het bakken één nacht rusten. Als de koek warm verpakt zou worden, zou hij in de verpakking damp ontwikkelen en vervolgens schimmel kunnen creëren.
- In drukke periodes maakt Vondelmolen 40-45 ton peperkoek per dag.
- Voor elke variëteit peperkoek die wordt gemaakt, is er een aparte verpakkingslijn. Sommige lijnen worden slechts enkele weken per jaar gebruikt, toch vindt Vondelmolen dit erg belangrijk.
- Het geven van een peperkoekenhart in sommige streken ‘wil je met me trouwen?’ betekende? Werd de koek aangenomen, maakte de gever een goede kans.
- Vondelmolen legt structureel elk jaar geld opzij voor verbeteringen met een ecologische insteek. Zo is er overal ledverlichting die zichzelf regelt naargelang het daglicht. Ook hebben ze LightCatcher lichtkoepels die efficiënt daglicht vergaren a.d.h.v. spiegels.
Dus, goesting gekregen om de peperkoek van Vondelmolen in geuren en kleuren te ontdekken? Schrijf je dan nog snel in voor een bezoek. #voka #openbedrijvendag
Disclaimer: voor dit bezoek werden we uitgenodigd, maar uiteraard is dit een eerlijk verslag van onze ervaringen!