Audio

Kllo – Backwater

Kllo - Backwater

Je zou kunnen zeggen dat ik behoorlijk late to the party ben met een artikel over het debuutalbum van Kllo. Het is namelijk al meer dan een maand oud. Toch voelde het nu pas als het juiste moment om dit te doen, omdat ik initieel niet volledig overtuigd was door deze muziek. Maar ik speelde de liedjes toch steeds opnieuw en het bleek een groeier.

Ik volg dit Australische duo al een hele poos. Ik leerde hen kennen met hun eerste EP Cusp in 2014 en schreef vorig jaar een artikel over hun tweede, Well Worn. De stijl van Kllo is herkenbaar: voorzichtig dansbare ritmes gemengd met slepende en gemoedelijke melodieën en gezangen. Soms dansbaar, maar zo nu en dan ook rustig en ingetogen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat eerder naar die eerste groep, Bolide van de Well Worn EP blijft een favoriet, op hun plaat Backwater hebben ze een mooie mengeling gecreëerd.

Het leuke aan deze muziek is dat ze een sfeer zet. En die werkt ’t best wanneer het donker is. Slim idee om het album in de herfst uit te brengen. Opener Downfall zet de gemoedelijkheid meteen goed in. Maar als je denkt dat het vervolgens een strak plan is om onder een dekentje te kruipen, heb je ’t mis. Virtue mikt op jouw dansbenen. Het lied bouwt rustig op maar wanneer de beat vervolgens invalt, voel ik weer waarom ik verliefd werd op dit duo.

Tijdens de instrumentale momenten van het album denk ik wel vaker aan Bonobo. Zeker bij de intro’s van Last Yearn en Not Like Them. Dat is zeker geen slechte zaak want ze ontpoppen beiden tot zeer geslaagde nummers.

Hoewel de stijl van Backwater erg consistent is, klinkt ze eigenlijk zelden saai. Uptempo en downtempo worden magistraal afgewisseld, waardoor je permanent met het gevoel zit heerlijk mee te wiegen.

Je wou nog enkele favorieten? De urban vibe van Making Distractions is een catchy unicum. En de repetitieve oosterse melodie in Too Fast mag eeuwig blijven duren. En dan heb je uiteraard Virtue nog, wat een topschijf.

Waarom geen 5 sterren? Omdat het rustige pianolied Nylon mij minder pakt en ik twijfel aan hoelang de plaat de tand des tijds zal doorstaan. Maar laat deze twee minpuntjes je zéker niet tegen houden om ze nu te beluisteren.

Geplaatst door

Grafisch vormgever overdag. Muziek- en koffiefanate 's avonds en in het weekend. Nieuwsgierig aagje. Droomt ervan om ooit een albumhoes te ontwerpen.

Twitter Website

Iets toe te voegen?