Artikel

Eleanor Olliphant is comepletely fine – Gail Honeyman

Eleanor Olliphant is completely fine

BOEKENTIJD! Op de valreep mijn favoriete boek van 2017 (sorry, Zita Theunynck): Eleanor Olliphant is Completely Fine door Gail Honeyman

Eleanor is een neurotische, en een beetje autistische, vrouw met een vaste structuur in haar leven. Tijdens de week werkt ze als boekhouder voor een grafisch bureau, ’s middags eet ze telkens dezelfde maaltijd en vult ze steevast een kruiswoordpuzzel in. ’s Avonds luistert ze naar hoorspelen, of kijkt ze naar informatieve televisie. Op woensdagen belt ze met haar moeder en vrijdag tot en met zondag drinkt ze wodka tot ze in slaap valt en dan begint de week vanzelf weer opnieuw.

Haar ritme wordt doorbroken wanneer ze haar nieuwe collega Raymond ontmoet en samen met hem een bejaarde man helpt wanneer die in elkaar stuikt midden op de weg.

Eleanor Olliphant is completely fine had alles. Het ene moment is het onweerstaanbaar grappig en een halve pagina verder ben je ontroerd en krijg je een warm gevoel. Er is een vleugje mysterie, een beetje verliefdheid, heel veel liefde, hilarische ongemakkelijkheid en vooral veel warmte!

Mijn favoriete moment is wanneer Eleanor voor het eerst in haar leven naar een pub gaat en een drankje bestelt. Ze krijgt haar drankje: een glas en een flesje en voelt zich nogal te kakken gezet omdat ze zo veel moest betalen en de barman niet eens haar glas inschenkt. Het geweldige aan Eleanor is dat ze dat dan ook gewoon tegen de barman zegt. Die natuurlijk nogal geagiteerd reageert, waarop zij zich afvraagt waarom iedereen zo’n slechte social skills heeft. Die Eleanor toch!

Voor Gail Honeyman is dit haar debuutroman. Ze won al een prijs voor dit boek toen het nog een manuscript was en krijgt nog steeds langs alle kanten lof toegewuifd! Volledig terecht. Reese Witherspoon heeft met haar productiehuis Hello Sunshine de rechten al gekocht om het boek te verfilmen.

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

Iets toe te voegen?