Artikel

Adam Haslett – Imagine Me Gone

Adam Haslett - Imagine Me Gone

Imagine Me Gone – of Denk Me Weg (Nederlandse titel) – van Adam Haslett schetst de tragiek van een familie met psychische moeilijkheden. Het boek is meer dan dat alleen, want het vertelt ook prachtig de opkomst van verschillende genres in de muziek zoals een jonge, getormenteerde kerel die beleeft en er steun in vindt.

John en Margaret leren elkaar kennen in de jaren 60. Een paar jaar later maakt Margaret voor het eerst mee dat haar – op dat moment – verloofde in een depressie sukkelt. Hun liefdevolle en hartverscheurende levensverhaal wordt verteld door de ogen van het koppel en hun drie kinderen Alec, Michael en Celia.

Psychologisch lijden speelt de hoofdrol, maar muziek speelt een grote bijrol in dit boek. De beginjaren van Donna Summer, de opkomst van bands als Depeche Mode en Joy Division. Michael maakt het  allemaal obsessief mee. De jongen heeft behoorlijk veel struggles, maar muziek en pillen verzachten de ziel.

Adam Haslett omschrijft met veel gevoel voor detail de moeilijkheden waar een depressief persoon doorgaat. Bijvoorbeeld de gedachte dat iedereen beter af zou zijn zonder jou in hun leven en de zwarte wolk in je hoofd die je verbiedt ook maar een vinger uit te steken. Het is niet alleen herkenbaar voor mensen die zich zelf ooit zo voelden/ zich nu zo voelen, maar kan ook helpen om een depressief iemand te begrijpen.

Denk Me Weg stond op de shortlist voor de 2017 Pulitzer prijs voor fictie en volgens Pitchfork moet iedere muziekfan dit boek gelezen hebben.

Voor mensen die graag de muziek uit het boek beluisteren tijdens de hoofdstukken van Michael, heeft een goede ziel zelfs een playlist op Spotify aangemaakt.

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

Iets toe te voegen?