Audio

Janelle Monáe – Dirty Computer

Janelle Monae - Dirty Computer

Janelle Monáe heeft met Dirty Computer misschien wel het meest relevante album van het moment gemaakt. Waarom? Awel, ik zal het u vertellen!

Onlangs had ik met iemand een gesprek over muziek vroeger en dat die veel vaker uit fadede aan het einde van een nummer. Tegenwoordig hebben vooral popnummers veel vaker een vast stramien: strofe, refrein, einde. Laat het aan Janelle Monáe om de fade out volledig terug te brengen, te beginnen bij openingsnummer ‘Dirty Computer’!

Monáe uitte zich onlangs als panseksueel, iemand die op iemands persoonlijkheid valt in plaats van op een bepaald geslacht. Op haar album uit ze zich meteen ook als kick ass rapper in Crazy Classic Life, een nummer waarvan ook zonder muziek de songtekst als een huis overeind blijft.

In Django Jane  haalt Janelle Monáe haar rapkunsten nog eens boven. De tekst staat ook bol van de betekenis in deze MeToo- en Trump-tijden. Monáe wil dat mannen even zwijgen en de vrouwen aan het woord laten. Let the vagina have a monologue. 

Pynk moet wel mijn favoriete nummer op het album zijn. De samenwerking met Grimes is catchy en speels. De bijhorende clip heeft de graafste broeken in de geschiedenis van de mensheid en brengt ook een boodschap die relevant is binnen het feminisme dat weer volop actief is. Vrouwen zijn de bron van alle leven, dus verdienen we respect.

Janelle Monáe brengt met Dirty Computer een ode aan de liefde, aan seks en aan gelijke kansen voor iedereen. Dankzij samenwerkingen met Grimes, Pharell Williams en Zoé Kravitz kan Monáe echt alles uit de nummers halen. Ze was betrokken bij elk deel van het proces tijdens het maken van dit album en dat hoor je. Deze plaat is super homogeen. De songteksten zijn vaak goed doordacht.

Is het album perfect? Nee. Sommige nummers zijn minder sterk qua boodschap of op muzikaal vlak. Maar een album vol Vagina Monologues zou dan weer te veel van het goede zijn. De balans zit nog niet helemaal juist, maar Monáe kroont zich wel prompt tot één van de artiesten van het moment.

Hoera voor de futuristische retropop van Janelle Monáe!

Geplaatst door

Dromer - Journalist - Digital Storyteller - Poëtisch grietje - Muziekontdekker (daar zit kont in) - Interviewer | Belangrijkste dromen: Beyoncé interviewen, een boek schrijven, de wereld zien.

Twitter Website

Iets toe te voegen?